De Koerdische strijders van de YPG die Kobani nu al een maand verdedigen, zijn in de ogen van veel Koerden onoverwinnelijk. En het moet gezegd: de ypg houdt, hoewel ze slechtere wapens hebben dan IS en geen bevoorradings-kanalen, langer stand dan menigeen had gedacht.

Maar hoe lang nog?

De journalist Sedat Sur, die werkt voor het Koerdische persbureau Firat, was tien dagen geleden nog in Kobani. Hoewel zijn persbureau warme banden heeft met de YPG, weet ook hij niet hoe lang de strijders het nog kunnen uithouden: ‘Ze delen ook met mij niet hoeveel wapens en munitie ze hebben.’

Feit is dat er geen aanvoer is van nieuwe wapens en munitie. De enige manier om die over land aan te voeren, is via Turkije. Die grensovergang is wel open voor flessen water die richting Kobani gaan en voor gewonde YPG-strijders die voor behandeling naar Turkse ziekenhuizen worden vervoerd, maar niet voor wapens. De YPG is immers verbonden aan de pkk, waarmee Turkije in eigen land nog altijd op voet van oorlog leeft.

En dus introduceerden Koerden wereldwijd deze week de hashtag #Airdrop2Kobani op Twitter, een pleidooi voor droppings van wapens door de Amerikanen. Afgelopen weekend was de noodkreet wereldwijd een van de meest getwitterde slogans.

Toch zijn wapendroppings niet realistisch, meent Sam Brannen, defensiespecialist bij het Centre for Strategic and International Studies in Washington DC. ‘Technisch kan het wel met een systeem dat gps gebruikt en bestuurbare parachutes. Maar politiek is het waarschijnlijk onmogelijk omdat de pkk op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties staat. Geleverde wapens zouden in handen van de PKK kunnen vallen.’

En hulp van de Koerden in Irak? Die zijn vrienden met Turkije, niet met de YPG/PKK. Desalniettemin zijn de geruchten hardnekkig dat de president van Iraaks Koerdistan, Barzani, wapens en troepen wil leveren aan Kobani. Als zijn aanbod serieus is, zal hij door IS-linies moeten breken om de stad te bereiken. Gevaarlijk en tijdrovend, terwijl Kobani urgent hulp nodig heeft.

Gelukkig maar, dat Kobani niet kan vallen.