Het was vrijdagochtend, de dag van de week waarop Berlusconi (77) volgens rechterlijke bepaling drie uur van zijn tijd deelt met half of geheel demente ouderen. Iets wat hij overigens met veel talent en inzet doet, volgens de staf van het katholieke instituut.

Het was zeker. Het proces-Ruby, dat veel meer dan de andere tientallen processen die in de loop der jaren tegen Berlusconi zijn gevoerd de internationale opinie over hem heeft bepaald, was in hoger beroep in een totale vrijspraak geëindigd. Niet schuldig aan misbruik van zijn functie als premier, toen hij in de late avond van 27 mei 2010 belde met de vreemdelingenpolitie van Milaan met het verzoek het meisje ‘Ruby’ te laten gaan omdat ze ‘het nichtje van Moebarak’ zou zijn. En ook niet schuldig aan prostitutie van een minderjarige, omdat niet bewezen is dat Berlusconi tijdens zijn ‘elegante diners’ (beter bekend als bunga-bunga-avonden) wist dat de zeventienjarige Marokkaanse Karima El Mahroug alias ‘Ruby’ minderjarig was. Je kon het inderdaad niet afzien aan de volgroeide seksbom die gepokt en gemazeld was in het vak.

De verbijstering heeft kort geduurd. Binnen 24 uur was Berlusconi helemaal back in town. Op advies van advocaat Franco Coppi, de man die zevenmalig oud-premier Giulio Andreotti van maffia-associatie wist vrij te pleiten, houdt hij nog even ‘een laag profiel’. Maar duidelijk is hij wel: ‘Ik ga het zieltogende centrum-rechts van Italië weer op de kaart zetten.’

Erg blij is ook de linkse premier van Italië Matteo Renzi (39), die bij de laatste Europese verkiezingen een verpletterende 41 procent wist te scoren. Want het koekoeksjong Renzi (links van buiten, rechts van binnen) kan het uitstekend vinden met Berlusconi. Volgens velen is hij zijn ware erfgenaam, qua optreden, uitstraling, brutaliteit en doorzettingsvermogen.

Renzi was niet blij met zijn gedwongen onderhandelingen met Beppe Grillo’s Vijf Sterren Beweging. Veel liever onderhandelt hij met Berlusconi, en nu ziet het ernaar uit dat de sympathie tussen de oude en de jonge Berlusconi in klinkende munt kan worden omgezet. ‘Hij heeft zich bewezen als een vader des vaderlands’, aldus Renzi onmiddellijk na de vrijspraak. ‘Ik vertrouw liever op hem dan op een wispelturige komiek.’