Sinds Louis van Gaal vorig jaar is benoemd tot technisch directeur van Ajax is het onrustig in en rond de Arena. Een direct verband is er niet, maar geheel onopgemerkt kan het ook niet voorbij gaan. Niet onbekend is dat Marco van Basten moeite had met de strakke, zakelijke werkwijze van Louis van Gaal. Al te graag werd hij deze zomer dan ook bondscoach. Aan de andere kant, welke ex-topvoetballer had deze functie niet gewild? Ronald Koeman was assistent van Van Gaal geweest in Barcelona. Koeman behoort tot het type mensen dat uitgaat van het goede in de mens. Hij stond dus ook geheel open tegenover Van Gaal toen die werd voorgesteld als technisch directeur. Overigens is Koeman contractueel alleen verantwoording schuldig aan algemeen directeur Arie van Eijden en niet aan zijn technisch directeur Van Gaal.

Inmiddels heeft de situatie bij Ajax zich zodanig ontwikkeld zonder dat er grote ruzies zijn dat het erop lijkt dat één van de twee na de wedstrijd tegen PSV het veld moet ruimen, Van Gaal of Koeman. En als het aan de top onrustig is, zie je dat terug op het veld. Zaterdag leed Ajax tegen Heerenveen de eerste thuisnederlaag na 25 wedstrijden. Die nederlaag kreeg een extra dimensie door onderlinge ruzies in het veld. Zo maakte de bewierookte Wesley Sneijder tegen zijn worstelende ploeggenoot Wesley Sonck dat ordinaire vechtersbaasgebaar van mensen in de kroeg, met de kin naar voren en roepend: wat mot je dan, kom dan, kom dan als je durft.

Erger dan dat walgelijke gebaar is wat ik op AT5 hoorde. Sneijder zelf vond het op televisie uitvergrote incident ook wel iets wat eigenlijk niet kon, maar zijn begeleider Sjaak Swart had hem gezegd dat zo’n gebaar heel normaal was en dat ze vroeger bij Ajax niet anders deden. Tja, dan heeft Ronald Koeman een groot probleem. Bij Ajax overheerste vroeger wel eens een bitter cynisme, zeg maar het vervelende soort Amsterdamse humor. Ruud Krol heeft zich in zijn laatste jaar bij Ajax, toen hij al een gelouterd international was, in het veld wel eens laten gaan, maar echte sterren als Cruijff en Keizer en later Koeman, Rijkaard, Van Basten en Bergkamp waren het tegendeel van ordinaire schelders. Als de begeleider van Sneijder en ook Van der Vaart, Sjaak Swart, recht praat wat krom is – en Sjaak Swart kennende spelen Van der Vaart en Sneijder ook nooit een slechte wedstrijd –, dan hebben die spelers en dus ook Koeman een groot probleem. De spelertjes en Swart vergeten kennelijk dat ze in twee jaar onder Ronald Koeman van junior international zijn geworden, en dan heb ik het over vijf spelers. Doelman Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, Johnny Heitinga, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. En dat heeft niets met de komst van Van Gaal te maken, dat is het gekke.