De verslaggeving op sommige Iraaks-Koerdische kanalen, zoals op nrt, was bedroevend: statisch beeld van een foto van Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan, met een foto van een verslaggever, met als geluid slechts een telefonisch verslag. ‘We kregen geen toestemming ter plekke verslag te doen’, verklaart Awat Ali, manager van nrt.

nrt was niet het enige tv-station dat afwezig was tijdens slag om Sinjar. Ook Kurdish News Network (knn) kon er niet bij zijn, en Geli Kurdistan alleen via een omweg. Overeenkomst tussen de drie zenders: ze zijn niet gelieerd aan de Koerdische Democratische Partij (kdp), de partij die het gebied rondom Sinjar politiek en militair onder controle heeft. Alleen de eigen kdp-nieuwszenders waren welkom.

Geli Kurdistan bedacht een list. Het station is gelieerd aan de puk, de rivaal van de kdp, die meer macht heeft in het zuidelijker deel van Iraaks Koerdistan. De puk-strijders deden ook mee in Sinjar en Geli Kurdistan trok op met deze strijders. nrt en knn zijn gelieerd aan Gorran (Verandering). Deze relatief nieuwe partij ligt sinds een maand ernstig overhoop met de kdp. Toen braken er protesten uit omdat de ambtenarensalarissen al drie maanden niet worden uitbetaald. Volgens de kdp heeft Gorran de protesten aangewakkerd en ervoor gezorgd dat ze hier en daar gewelddadig werden, met brand in verschillende kdp-kantoren tot gevolg. Gorran ontkent, maar als straf gooide de kdp wel vier Gorran-ministers uit het kabinet en ontzegde ze de voorzitter van het parlement, een Gorran-lid, zelfs de toegang tot Erbil.

‘Ook onze kantoren in Duhok en Erbil werden door de kdp gesloten’, vertelt Awat Ali. ‘Nu doen we als het kan verslag via Skype, met beelden die we met mobieltjes nemen en via telefoon.’

nrt-verslaggevers die telefonisch verslag deden vanuit Sinjar werden bij terugkomst in Duhok drie uur vastgehouden en volgens Awat Ali gedwongen een verklaring te tekenen waarin ze beloofden zich niet meer te laten zien. Ali: ‘We proberen de kdp te overreden onze kantoren weer te openen, maar vooralsnog zonder succes.’