Shihaab Shihaab (59) hielp de stad met deze verandering. Tientallen razend populaire winkelcentra kregen door zijn toedoen een plek in de stad.

Maar momenteel bouwt Shihaab aan een reusachtig pand voor eigen gebruik, een replica van het Witte Huis in de Verenigde Staten. ‘Het zou eigenlijk al klaar moeten zijn, maar door de politieke moeilijkheden van afgelopen jaar heeft de bouw vertraging opgelopen’, vertelt hij. Een jaar geleden werd Irak verrast door de opmars van terreurorganisatie IS. Hoewel het in Erbil relatief rustig bleef, hebben de ontwikkelingen wel hun impact gehad op het investeer- en ontwikkelingsklimaat voor de stad. Maar Shihaab blijft optimistisch. ‘Vanaf het buitenland is het moeilijk in te schatten hoe veilig het hier nu is, maar IS is geen bedreiging voor Erbil’, stelt hij vast. ‘Mij kunnen ze alvast niet beletten te doen waar ik zin in heb.’ De frontlijn met IS is echter minder dan veertig kilometer verwijderd van Erbil.

Shihaabs Witte Huis ter waarde van zeventien miljoen euro ligt aan de rand van ‘Dream City’, een ommuurd stadsdeel dat door de Irakezen wordt beschouwd als het nieuwe Dubai, maar dan beter. Met hogere torens, bredere lanen en chiquere panden om het geheel zo mogelijk nog indrukwekkender te maken. Met een gemiddelde prijs van 800.000 euro voor een bescheiden woning is dit hele stadsdeel voorbehouden voor de rijkste Koerden. Toch beweert Shihaab te kiezen voor eenvoud. ‘Eenvoud siert’, zegt hij. ‘Het Witte Huis is daar het perfecte voorbeeld van.’

Sinds de Verenigde Staten een eind maakten aan het regime van Saddam Hoessein worden de Amerikanen door het gros van de Koerden op handen gedragen. Zij maakten immers een einde aan de jarenlange onderdrukking, wat uiteindelijk leidde tot de semi-autonome regio die Koerdisch Irak met haar hoofdstad Erbil vandaag is. Shihaabs Witte Huis is een sprekend voorbeeld van de pro-Amerika-cultus. Maar daar stopt het niet. ‘Dream City’ in haar totaliteit doet eerder denken aan de ‘American Dream’ dan aan een tweede Dubai.