Mexico-Stad – Juan Carlos Muñoz vertelt graag hoe hij ooit het verzoek kreeg van een rijke Afrikaan om een kogelvrije stropdas te maken. De directeur van de Mexicaanse vestiging van het Colombiaanse modehuis Miguel Caballero krijgt de lachers op zijn hand; wie een kogelvrije stropdas, sok of handschoen wil, kan die gewoon bij hem bestellen.

Miguel Caballero, genoemd naar de oprichter, is gespecialiseerd in kogelwerende kleding en heeft daarin een unieke niche gevonden; trendy kleding met nauwelijks zichtbare pantserplaten. Afgelopen vrijdag organiseerde het modehuis een modeshow in Mexico-Stad. Op de catwalk poseerden Braziliaanse modellen in pantserpakken voor leger en politie, leren jassen voor motorrijders (met platen in rug en ellebogen) en flinterdunne kogelvrije vesten die bijna onzichtbaar onder een zomerjas kunnen worden gedragen. De meeste aandacht ging uit naar de collectie ‘Black’, een lijn van chique jassen, bodywarmers en zelfs leren handtassen waar de meeste handwapens geen gaten in kunnen schieten.

Kogelvrij is big business in Latijns-Amerika, en Miguel Caballero weet dat als geen ander. Hij begon zijn kogelvrije-confectiezaakje twee decennia geleden in zijn vaderland Colombia, maar inmiddels is Mexico veruit de grootste markt voor zijn producten. Het land is de laatste zeven jaar verscheurd door drugsgeweld, waarbij zo’n tachtigduizend doden zijn gevallen, dus met name rijkere Mexicanen zien wel wat in de combinatie van modieus en beschermend.

De Colombiaan, die zelf niet aanwezig was in Mexico, weet precies waar hij zijn klanten moet zoeken. Amper een maand na de tragedie in het Amerikaanse Newtown, toen Adam Lanza twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot op de Sandy Hook-basisschool, lanceerde Caballero een collectie kogelvrije kleding voor kleine kinderen. Pronkstuk is een ingenieuze combinatie van rugzak, kogelwerende platen en regenjas. Vooral aan de achterzijde is het goed beschermd; mocht het kind wegrennen van een kwaadwillende schutter, dan houdt de rugzak zelfs kogels van een automatisch geweer tegen.

Caballero kreeg na de introductie de nodige kritiek te verstouwen van boze Amerikanen die vonden dat de Colombiaan geld probeerde te verdienen aan de tragedie. Als collectie maakt het bedrijf inmiddels ook geen kogelwerende kinderkleding meer, al kan dat nog wel op verzoek. Net als de beroemde Afrikaanse stropdas. ‘Wij proberen geen geld te verdienen aan andermans leed’, zegt Juan Carlos Muñoz. ‘Alles wat we doen is ter bescherming, en alle nieuwe producten die we op de markt brengen zien wij gewoon als innovatie.’