Het is zomer en het regent, dus het is weer tijd voor een quiz. Kies nu uw favoriete komkommerleugen van 2004!

  1. In Soedan is niets aan de hand. Sancties tegen het regime zijn niet nodig op dit moment. Dat laatste zegt minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Maar allerlei mensen die het weten kunnen omdat ze er geweest zijn zeggen iets anders. Die zeggen: in Soedan zijn en worden duizenden mensen vermoord, gemarteld en verkracht en de Soedanese regering weet er van, sterker, die juicht het toe. Honderdduizenden mensen zijn in gevaar, volgens een onverdachte hulporganisatie als US Aid. Vluchtelingenkampen puilen uit. Hongersnood dreigt.

  2. In Nederland is, anders dan in Soedan, wél iets aan de hand. Daar dreigt een aanslag door islamitische terroristen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes. Omdat hij zich baseerde op een brief die bij nader inzien niet bestond, hield zijn verhaal niet zo heel lang stand en kon ook de Nijmeegse Vierdaagse gelukkig doorgaan. Maar de boodschap was toch maar weer verzonden: ergens dreigt gevaar en wat het ook inhoudt, het komt van vreemdelingen. Vaag, jawel, maar reden genoeg om de burgers flink aan te pakken: iedereen krijgt een eigen dataprofiel dat je verhouding met de bank, de klusmarkt en de sportclub verklapt en wie met tomatenketchup gooit gaat in het gevang.

  3. Nederlanders zijn lui. Dat zegt minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst. We moeten harder werken omdat we anders achterblijven bij de Verenigde Staten en Azië. Veel critici hebben al opgemerkt dat Brinkhorst de Nederlandse arbeidsproductiviteit wel heel laag inschat: Nederlanders doen meer nuttige dingen in een uur dan Amerikanen en kunnen het zich dus veroorloven minder te werken. Maar heeft iemand zich eigenlijk wel eens afgevraagd of de Amerikanen blij zijn met het feit dat ze tweeduizend uur per jaar werken — en één of twee weken vakantie per jaar hebben? We moeten niet uitsluiten dat Nederlanders harder nadenken over hun werk en dus per saldo minder lui zijn.

  4. Door de vergrijzing gaat de Nederlandse verzorgingsstaat ten onder. Dat zegt minister-president Jan Peter Balkenende. We moeten fors bezuinigen op pensioenen en uitkeringen en we moeten de staatsschuld afbetalen. Anders kosten die miljoenen 65-plussers ons straks de kop. Je kunt natuurlijk ook gewoon investeren in die vermaledijde arbeidsproductiviteit, zorgen dat we meer geld verdienen met wat we doen, dat we het werk en de zorg gelijkmatiger verdelen over alle Nederlanders. Maar dat biedt weer geen excuus om te emmeren over te riante sociale voorzieningen.

  5. Lance Armstrong gebruikt doping. Dat zegt iedereen die het niet kan verkroppen dat zo’n hardwerkende Amerikaan, die zelfs met Kerstmis aan het trainen is, al jarenlang de Tour de France wint. Uit zijn urinemonsters blijkt niks. Anders was hij wel weggestuurd. En Armstrong zelf zegt ook dat het niet zo is. Eigenlijk is dat al genoeg bewijs van het tegendeel. Je moet mensen wel op hun woord kunnen geloven, natuurlijk.

Kies nu en stuur vanaf uw vakantieadres een vriendelijke ansicht (met bijvoorbeeld een afbeelding van een komkommer) naar de zaaier van de leugen van uw voorkeur.