Koningspartij

Rabat – Maar weinig Marokkanen lopen warm voor de gemeenteraadsverkiezingen van vrijdag 12 juni. Algemeen wordt verwacht dat de opkomst laag zal zijn. De laatste keer dat Marokkanen mochten stemmen, kwam niet meer dan 37 procent van de stemgerechtigden naar het stembureau. Dat was in 2007, voor de parlementsverkiezingen. In het algemeen ligt de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen wel iets hoger, omdat die de Marokkaan de kans geven zijn buurman te kiezen, maar ook weer niet zo veel hoger, hooguit een paar procent.

Waar gaat het om bij deze gemeenteraadsverkiezingen? Daarvan heeft de doorsnee Marokkaan geen idee, ook omdat de verschillende partijen nauwelijks hun best doen uit te leggen waar ze voor staan, áls ze al een scherp omlijnd programma hebben.
Interessant aan verkiezingen is de laatste jaren altijd hoeveel stemmen de islamisten gaan krijgen. In het parlement werden ze de tweede partij. Ze voeren oppositie. Verder is dit jaar interessant – voor de liefhebber – wat er gaat gebeuren met de PAM. Dat is een nieuwe partij, een jaar geleden opgericht door Fouad Ali el Himma, die ooit de schoolbanken met Mohammed VI deelde, sindsdien des majesteits vriend is en nu vaak de onderkoning van Marokko wordt genoemd.
Je zou de PAM dus ook ‘de partij van de koning’ kunnen noemen. Zoals iedereen weet is de koning de baas in Marokko en gebeurt er niets zonder zijn instemming. Dat zou een goede reden kunnen zijn op de PAM te stemmen: als Fouad Ali el Himma belooft dit of dat voor de kiezer te doen, zou het ook best eens zo uit kunnen pakken. Niemand zit immers dichter bij de macht dan hij.
El Himma heeft zijn PAM in no time uit de grond gestampt. In elke gemeente kunnen Marokkanen op kandidaten van zijn Partij van de Authenticiteit en de Moderniteit stemmen, wat lang niet van iedere partij gezegd kan worden. El Himma heeft de meeste kandidaten op de been weten te krijgen, meer zelfs dan de Onafhankelijkheidspartij Istiqal, die toch al sinds 1944 meeloopt. Veel van deze kandidaten heeft men ‘gestolen’ van andere politieke partijen: overlopers die vermoedelijk terecht menen dat het gras groener is, of gaat worden, bij de PAM. Dat stelen van kandidaten mag volgens de wet helemaal niet en de minister van Binnenlandse Zaken wilde de PAM dat dan ook verbieden, maar El Himma stapte naar de rechter. En die gaf de onderkoning gelijk. Welkom in Marokko.
Het wordt zo ook duidelijker waarom Marokkanen niet weten waar hun kandidaten nu eigenlijk voor staan. Welke belangen vertegenwoordigen ze? De meeste hun eigen. Vandaar de lage opkomst.