Londen - Terwijl koningin Beatrix te maken heeft met een aanzwellend republikeins-populistisch schreeuwkoor beleeft haar Britse collega goede tijden. Koningin Elizabeth is blij met het aanstaande huwelijk van haar kleinzoon prins William met Kate Middleton, een authentieke liefdesrelatie die de toekomst van de Windsor-familie als staatshoofd voor lange tijd zal veiligstellen. Buiten de paleispoorten verheugen de Britten zich ondertussen op een huwelijksfeest, een lichtpuntje in donkere tijden. Acht jaar lang hebben William en Kate een verhouding gehad. Zo'n lang voorspel was geen luxe daar de Windsors in de afgelopen decennia de nodige huwelijksproblemen hebben doorstaan, waarmee ze overigens een goede afspiegeling vormen van hun onderdanen.
Prinses Margaret, de zus van de koningin, was ongelukkig getrouwd met de rokkenjager Lord Snowdon nadat ze eerst niet had mogen trouwen met haar grote liefde, luitenant Peter Townsend. De kinderen van de koningin hebben eveneens wisselende ervaringen in de liefde opgedaan. De huwelijksproblemen van prins Charles zijn goed gedocumenteerd, prinses Anne is hertrouwd en het huwelijk van prins Andrew met Sarah Ferguson was evenmin een langetermijnsucces. Andrew beleeft nu veel plezier met het Brits-Filippijnse bikinimodel Alexandra Escat. Alleen prins Edward volgt het goede voorbeeld van zijn ouders.
Het kat uit de boom kijken werd in Williams geval extra nodig geacht omdat de toekomstige koningin een middle-class achtergrond heeft. Haar vader is zakenman, haar moeder stewardess. Sterker, tot drie generaties terug zaten de mannen aan haar moeders kant in de mijnen van Northumberland. Tijdens de proefperiode bleek Kate de paparazzi gemakkelijk te bespelen. Anders dan Diana, die voor de leeuwen werd gegooid, heeft ze gestudeerd, lange reizen gemaakt en als een gewoon burgermeisje geleefd, compleet met betrekking in een kledingzaak en een bijbaantje op de catwalk. Met haar nuchtere kijk op het leven past ze goed bij haar eega. Waar zijn vader Charles een zwak voor luxe leek te hebben geërfd van de Queen Mum, daar lijkt William meer op zijn eigen grootmoeder, de koningin zelf. Te midden van pracht en praal leidt ze een sober bestaan. Voor haar staan trouw, zelfopoffering en het nakomen van plichten centraal, kwaliteiten die in de hedendaagse samenleving een zeldzaamheid zijn.
Vanuit die eenvoudige levensopvatting zal het aanstaande huwelijk geen extravagante gebeurtenis worden, maar wel pompeus genoeg om de economie op te peppen. Op een of andere manier vinden koningshuwelijken plaats in zware economische tijden. Elizabeth trouwde in de naoorlogse duisternis en Charles in de begindagen van het thatcherisme. Mochten de Britten de gevreesde double-dip krijgen, dan is nog altijd Williams jongere broer Harry beschikbaar voor een bruiloft.