Nieuwe muziek uit onverwachte hoek is als het ontmoeten van een nieuwe vriend, of iets anders wat veel enthousiasme oplevert. In dit geval is het een chassidische jood, 26 jaar oud, die zomerse reggae maakt. Matisyahu is geboren in Amerika, als zoon van liberaal-joodse ouders van wie hij de naam Matthew Miller meekrijgt. Hij is een zoekende jongeman met een voorliefde voor hiphop en reggae. Hij gebruikt drugs, doet sociaal werk, reist, maar vindt niet wat hij zoekt. De ommekeer komt in 2001 als hij een bekeerling, een baal teshuva, wordt. Matthew wordt Matisyahu en stort zich in New York op de studie van de thora.
Strikte religie en de losbandige wereld van de popmuziek gaan maar moeilijk samen. Zo staat het legertje muziekjournalisten vreemd te kijken als Matisyahu in november 2005 Amsterdam aandoet en daar elk fysiek contact met vrouwen vermijdt en de journalistes dus ook geen hand wil geven. Als hij bij optredens het publiek in wil springen voor een stage dive moet de organisatie zorgen dat er alleen jongens in de buurt zijn om de Amerikaan op te vangen. Optreden tijdens de sabbat is uit den boze en de hapjes in de kleedkamer dienen allemaal koosjer te zijn. Dat lijkt een hoop overbodige ophef voor een onbekende muzikant, maar zo onbeduidend is Matisyahu niet en met zijn muziek maakt hij al zijn religieuze fratsen goed. In Amerika trekt hij grote zalen vol en na een kleine lobby van het Nieuw Israelietisch Weekblad stond ook de Amsterdamse Melkweg in november 2005 vol met enthousiaste fans.
Op Youth, zijn tweede studioalbum, toont Matisyahu zich een bijzonder navolger van Bob Marley. Zochten Marley en de andere rastafari hun heil nog bij Haile Selassie en situeerden ze hun Zion in Egypte, voor Matisyahu ligt het beloofde land rond Jeruzalem, zoals hij ook in het gelijknamige nummer zingt.
Het bijzondere typetje dat Matisyahu is, wordt op dit album slim gecombineerd met de productie van de beroemde Bill Laswell, die Matisyahu en zijn kundige bandleden strak in het gareel houdt. Op de cd zijn geen lang uitgesponnen slaapverwekkende instrumentale uitstapjes te vinden en hangen de nummers niet als los zand aan elkaar, wat nogal eens de reden is voor de niet-liefhebber om de reggaebakken in de platenwinkel over te slaan. Puristische reggaeliefhebbers zullen dan weer weinig op hebben met de muziek van Matisyahu. Hij mixt veel stijlen door elkaar, net zoals zijn favoriete rockband Phish dat ook deed. Zelf zorgt hij voor hiphop en reggae. Zijn bandleden brengen de rock in de muziek en schuwen zelfs de solo’s niet. En ten slotte zorgt Bill Laswell, die in het verleden zowel grote rockbands, experimentele muzikanten als beroemde reggaeartiesten als producent bijstond, ervoor dat het geluid van Matisyahu met al die invloeden een geheel blijft.
De boodschap die Matisyahu in zijn teksten predikt kan voor lief worden genomen, of desnoods worden bestudeerd, belangrijker is dat zijn muziek fris en origineel klinkt. Wie al langer op zoek was naar leuke zomerse muziek ziet zijn gebeden verhoord.
Matisyahu, Youth (Sony BMG)
Matisyahu treedt 17 mei op in de Melkweg in Amsterdam