Philip Roth
«Elke dag stel ik me dezelfde vraag: hoe kan dit gebeuren in Amerika? Hoe kunnen dit soort mensen de macht hebben in ons land? Als ik het niet met mijn ogen zag, zou ik denken dat ik hallucineerde.»
Volgens de 71-jarige Philip Roth is het een vergissing om zijn nieuwe roman The Plot Against America, waaruit bovenstaand citaat afkomstig is, te lezen als een sleutelroman over het Amerika van nu.
Zijn what if-boek heeft als uitgangspunt de presidentsverkiezingen van 1940. Bij Roth worden deze niet gewonnen door Frank lin D. Roosevelt maar door de antisemiet en isolationist Charles Lindbergh.
The Plot Against America komt pas 5 oktober uit in Amerika en 7 oktober in Engeland, maar bij Amazon stond het boek vorige week al in de top 25. Als enige roman tussen een hele lijst zelfhulpboeken, memoires en politieke boeken.
Bolkestein
«De chef rekrutering van al-Qaeda is niet George W. Bush maar Frits Bolkestein.»
The Spectator gebruikt ongeveer hetzelfde gevoel voor over statement als de eurocommissaris Bolkestein zelf tentoonspreidde toen hij onlangs in de kwestie-Turkije verwees naar het Turkse beleg van Wenen uit 1683. In haar hoofdcommentaar stelt The Spectator dat Bolkestein de relatie tussen Europa en de islamitische wereld «immens» heeft geschaad.
The Spectator ziet, net als overigens The Economist en George W. Bush, een markt van zeventig miljoen consumenten plus positieve effecten waar het om de oorlog tegen terreur gaat. Positief effect is bijvoorbeeld het signaal dat die geen middeleeuwse oorlog tussen christenen en moslims is. Daarom eindigt The Spectator met: «He should leave and Turkey should join.»
Opgemerkt zij dat The Spectator, omdat zij de EU slechts als economische belangen organisatie wil zien, enkele maanden geleden schreef dat de Verenigde Staten bij de EU zouden moeten komen.
Bush en Kerry
Bush en Kerry moeten de bijbel goed lezen, zo vinden de lezers van enkele van de grootste boekenclubs van Amerika. Bookspan, een overkoepelende organisatie, vroeg om leestips voor de president en de uitdager. Bij de boeken voor Kerry zitten onder meer:
Sean Hannity
Deliver Us From Evil: Defeating Terrorism, Despotism and Liberalism
Zell Miller
A National Party No More: The Conscience of a Conservative Democrat
Bill OReilly
Whos Looking Out for You?
Bush worden onder meer aangeraden:
Al Franken
Lies and the Lying Liars Who Tell Them
Barbara Ehrenreich
Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America
Michael Moore
Stupid White Men
Hemingway
Vergeet de boeken en prullaria van Boudewijn Büch. In december wordt een niet gepubliceerd verhaal van Ernest Hemingway geveild. Hemingway schreef het korte verhaal My Life in the Bull Ring with Donald Ogden Stewart in 1924. De slapstick achtige sketch over een stierengevecht telt vijf paginas en gaat gepaard met een twee paginas lange brief aan Donald Ogden Stewart, die echt heeft bestaan.
De erven Hemingway verhinderen publicatie maar konden niet beletten dat verhaal en brief door Donald Stewart, zoon van wijlen Donald Ogden Stewart, worden geveild bij Christies New York, waar men verwacht dat ze twaalf- tot achttienduizend dollar opbrengen.
Dat is een koopje.
Shell en Elsevier
Teneinde de problema tische management structuur te her vormen heeft Shell zich volgens The Daily Telegraph voor advies onder meer gewend tot uitgeefconcern Reed Elsevier. In de zomer werden enkele gesprekken gevoerd met het eveneens Brits-Nederlandse bedrijf.
Shell, dat bestaat uit een Brits en een Nederlands bedrijf, met twee verschillende besturen, neemt misschien een voorbeeld aan de Reed Elsevier Group. Die is in handen van het Engelse Reed Elsevier plc en het Nederlandse Reed Elsevier NV, maar de verschillende bestuursraden van deze bedrijven bestaan vrijwel uit dezelfde personen.
Niet goed, geld terug
Vampierschrijfster Anne Rice is boos. Bij Amazon woedt een dispuut onder de lezers van haar laatste boek Blood Canticle. De één vindt het boek afschuwelijk, de ander briljant.
Opvallend is de persoonlijke toon in de commentaren: lezers die het boek slecht vinden, voelen zich persoonlijk geschoffeerd door «Anne».
Boze Anne heeft daarop zelf een reactie geschreven. Als lezers het boek niks vinden, krijgen ze hun geld terug wanneer ze het terugsturen naar haar huisadres.
Rice weet niet waarom, maar haar bericht is samen met honderden berichten van de site verdwenen.
Op onverklaarbare wijze.
Kinderdebat
Volgende week begint de kinderboekenweek. Over de vele prijzen die worden uitgereikt, door jurys van volwassenen en jurys van kinderen, gaat worden gedebatteerd. Niet alleen door volwassenen maar ook door kinderen.
Kinderen tussen de tien en veertien jaar kunnen zich opgeven voor het debat Boekennurds in Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam. Het debat wordt gehouden op zondag 14 november van 15:00 tot 16:15 uur. Reserveren is gewenst, op telefoonnummer 010 433 3534.
Verdommt
Boris Johnson, de charmante en grappige conservatieve Engelse MP en hoofdredacteur van The Spectator, schreef Seventy Two Virgins, een politieke groteske over een fietsende parlementariër die midden in een aanslag op Bush en het Engelse parlement terechtkomt. Zeer grappig en spannend.
Wel jammer dat Johnson, die jarenlang Europa-correspondent voor The Daily Telegraph was, te Brussel geen Nederlands heeft geleerd. De Nederlandse ambassadeur die in zijn boek even aan bod komt, heeft een vader die tegen de nazis vocht en een oom die de onderhandelingen met de Molukse treinkapers leidde. Maar als hij in zichzelf op de verdom de Britten vloekt, schrijft Johnson dat hij denkt: «Verdommt Brits.»