Ik had al dagen last van ijskoude voeten en consulteerde het internet. Zoals te verwachten viel, nam het geen genoegen met simpele verklaringen als ‘slechte doorbloeding’, ‘herfst’ en ‘zittend beroep’. Zittend beroep werd ‘sedentaire leefstijl’, en verder kon ik lijden aan diabetes, een nierziekte, bloedarmoede (wat natuurlijk weer op acute leukemie kon duiden), een trage schildklier of gewoon een hoog niveau van stress en angst. In een minder verontrustende uithoek van het medische web was het een zwangerschapskwaaltje, en voordat ik het wist bevond ik me in een forumdiscussie van zwangere vrouwen die begon bij koude voeten maar uitmondde in een existentiële kwestie over politiek en privé in het Amerika van oktober 2020.

Meer dan van haar koude voeten, had HappySad13 last van haar echtgenoot die na twee jaar presidentschap een fanatieke Trump-aanhanger was geworden. ‘As much as I hate that I married a Trump supporter’, schrijft ze, ‘I believe that he deserves the right to vote just like everyone else.’ Toen hun stembiljetten arriveerden, legde ze het zijne voor hem klaar op het dressoir. Het ging haar te ver hem aan te sporen het ding in te vullen en op te sturen, maar een paar dagen later merkte ze in het voorbijgaan op dat zij zelf had gestemd. Waarop de echtgenoot ontstak in woede en haar een ‘sneaky fucking Democrat’ noemde die zijn stembiljet had proberen weg te moffelen. Sindsdien was er een koude oorlog van wantrouwen gaande in het huishouden. De Trump-aanhanger had zijn eigen vrouw ontmaskerd als een typische, linkse stembusfraudeur. De Democraat was beschuldigd van iets wat ze nooit zou doen en zat opgescheept met een man die nog nooit in zijn leven zelf een envelop had geopend, en nu stond te krijsen als een dreumes met een driftbui.

NapSpecialist heeft haar ­echtgenoot gevraagd haar niet te vertellen waarop hij dit jaar stemt

Waarom vroeg hij überhaupt een stembiljet per post aan, vraagt RonSwansonsWife zich af, als zijn ‘stupid orange God’ die manier van stemmen had bestempeld als corrupt en zwak? VeeVee88 vertelt dat ze sinds Trump president is alle contact met haar moeder heeft verbroken. Vóór zijn presidentschap had ze niet in de gaten hoe slecht het gesteld was met haar moeders xenofobe denkbeelden, sinds 2016 was er geen ontkomen meer aan. NapSpecialist herkent zich in HappySad13’s situatie. Zelf is ze getrouwd met een conservatief-christelijke Republikein die het in 2016 niet over zijn hart verkreeg om op Trump te stemmen. Maar de laatste tijd graaft hij zich steeds dieper in websites die nepnieuws verspreiden over allerhande complotten van de Democraten. Ze heeft haar echtgenoot gevraagd haar niet te vertellen waarop hij dit jaar stemt. Het niet weten is, vermoedt ze, de enige manier waarop ze haar huwelijk kan voortzetten. Voor HappySurprise is een dergelijke positie allang verkeken zaak. Telkens als ze een auto passeren vol MAGA-vlaggen en Trump2020-stickers, begint haar man enthousiast te toeteren en te zwaaien, ondanks haar herhaalde verzoeken hier onmiddellijk mee op te houden in haar bijzijn.

Het opvallendst aan de hele discussie was dat die op geen enkel moment werd aangevuld met een aanstaande moeder die het opnam voor Trump. Al deze vrouwen walgden van hem en van wat de politieke situatie in het land de afgelopen paar jaar had omgewoeld in hun persoonlijke levens. Het leek de peilingen, die al tijden laten zien hoe drastisch de steun van vrouwen voor Trump is geslonken, te ondersteunen. Aan de andere kant, misschien hielden de pro-Trump-vrouwen zich gewoon koest. Het zou niet de eerste keer zijn dat de groep luide aanhangers een vertekend beeld gaf van het soort stemmer dat Trump aankruist op haar biljet. Bovendien is de afgelopen tijd wel gebleken dat bepaalde conservatieve en christelijke principes buigzaam zijn als een goddeloze president inzetbaar blijkt voor heilige zaken als het wonder van nieuw leven.

The New York Times interviewde laatst Marjorie Dannenfelser, een prominente pro-life-activist. In 2016 had ze nog een brief ondertekend waarin een groep conservatieve vrouwen zich uitsprak tegen de presidentskandidaat. Maar toen de president eenmaal liet doorschemeren bereid te zijn een hoge rechter aan te wijzen die er alles aan zou doen Roe v. Wade ongedaan te maken, ging ze zonder aarzelen een samenwerking met hem aan. Ze noemde het verbond ‘prudentieel’: er was een hiërarchie van goed en kwaad, en als christen was het je taak om uit te zoeken waar het hoogste goed te vinden was. Met andere woorden, het doel heiligt de middelen. De afgelopen vier jaar overschatte ik de schaamte die mensen zouden voelen bij een dergelijke positie. Misschien overschatte ik schaamte in het algemeen – het was niet uit te sluiten dat ik dáár mijn koude voeten aan te danken had.