Peking - Internationaal bekend kunstenaar Ai Weiwei is een onvermoeibare provocateur, maar afgelopen weekend leek het er dan toch even op dat de overheid hem schaakmat had. Een slagorde van politiemannen hield de activist opgesloten in zijn woning in Peking om te voorkomen dat hij naar Shanghai kon afreizen, waar hij de draak wilde steken met de lokale autoriteiten. Zijn zevenhonderdduizend euro kostende gloednieuwe studio in die stad moet onder orders van ‘hogerop’ tegen de vlakte omdat er niet de juiste papieren voor zouden zijn aangevraagd. Daartegen wilde hij ter plekke protesteren door een gigantisch feest te houden met tienduizend rivierkrabben op het menu.
‘Twee jaar terug kwam een loco-burgemeester van Shanghai mij hoogstpersoonlijk smeken het complex te bouwen en nu moet het worden afgebroken omdat er niet aan de bureaucratische regels zou zijn voldaan’, zegt Ai opvallend ongehinderd door de telefoon. ‘Naar de werkelijke reden moet ik raden, ofschoon het wel zal zijn omdat ik op te veel tenen trap.’ Ondanks Ai’s afwezigheid werd het feest overigens op zondag onder het wakend oog van de politie alsnog een levendig spektakel. ‘Zo'n duizend mensen waren er in totaal’, zegt Lao Niu (27) uit Qingdao. ‘De bus ernaartoe was bomvol en uiteindelijk bleek bijna iedereen ernaar op weg te zijn.’ De tienduizend rivierkrabben werden stuk voor stuk verorberd. Harmonie is momenteel voor Peking de officiële mantra, maar onhandig genoeg is het Chinese woord een homoniem voor rivierkrab. Al te ironische referenties op het internet aan het diertje worden dan ook ‘geharmoniseerd’, oftewel gecensureerd.
Voor aanhoudend lastpak Ai Weiwei is het bepaald niet de eerste keer dat hij in aanvaring komt met de autoriteiten. De beeldhouwer, architect en filmmaker wordt afwisselend verfoeid en blijkbaar opvallend genoeg ook vaak bewonderd door gezaghebbers. Hij ontwierp gedeeltelijk het Olympisch Vogelneststadion in Peking maar nam van dat project met veel kabaal afstand toen hem tot zijn kennelijke verrassing duidelijk werd dat de overheid de Spelen politiseerde.
De wrok van Shanghai riep hij vermoedelijk op omdat hij met veel gevoel voor publiciteit moordenaar Yang Jia verdedigde die in 2008 willekeurig zes politiemannen doodstak nadat hij maanden eerder in een politiebureau een pak slaag had gekregen vanwege een ongeregistreerde fiets. Ai Weiwei kwam zondagavond alsnog vrij, waarna hij de volgende dag te baat nam om Peking wederom te stangen. Binnenkort bezoekt David Cameron Peking. Ai riep de Engelse premier op zich onomwonden uit te laten over de mensenrechtensituatie in China.