Minstens tweehonderdduizend bezoekers per jaar zou het museum gaan trekken. Schoorvoetend wordt nu toegegeven dat het er zelfs geen tachtigduizend zijn.
Na de dood van Hergé kreeg Fanny Vlamynck, tachtig jaar oud ondertussen, het volledige Kuifje-universum onder haar hoede, zowel artistiek als commercieel. Het was haar grote droom dat er een museum zou komen, en ze financierde de bouw uit eigen middelen. ‘Ik wilde niet zomaar een of ander oud huis of kasteel kopen om daar dan een museum van te maken, nee, ik wilde een bij uitstek modern en hedendaags gebouw.’ Hoewel ook toparchitecten als Jean Nouvel kandideerden, koos ze voor de Franse architect Christian de Portzamparc. Voor presentatie en scenografie trok ze de Nederlandse tekenaar en illustrator Joost Swarte aan. Het werd zonder meer een van de mooiste musea van België.
Naar de reden voor de tegenvallende bezoekerscijfers is het niet ver zoeken: de ligging van het museum. Nadat een tijdje met de Brusselse overheid was onderhandeld, viel de keuze uiteindelijk op het universiteitsstadje Louvain-la-Neuve. ‘Ik had indertijd een brief aan het Brussels gewest geschreven over de plannen voor het museum, en ik kreeg als enige antwoord dat er geen budget was en dat het hen ook niet interesseerde’, weet Vlamynck nog. ‘Let wel, ik vroeg geen subsidies. Alleen misschien een terrein waarop we zo’n museum konden bouwen.’ Louvain-la-Neuve ligt niet meer dan dertig kilometer ten zuiden van Brussel, maar voor buitenlandse toeristen die de hoofdstad aandoen blijkt dat een onoverbrugbare kloof.
Vlamynck zit vandaag met een dubbel gevoel. ‘In Brussel hadden we nooit een museum als dit kunnen bouwen. Maar de toeristen zouden wel veel makkelijker de weg hebben gevonden.’ Het Hergé Museum plant nu pendelbussen vanuit het centrum van Brussel en wil meer activiteiten ontplooien voor kinderen. En er is de kleine hoop dat de volgende Kuifje-film, geregisseerd door Peter Jackson, voor extra publiciteit zorgt. Al wordt daar ook weer niet te veel van verwacht: de vorige film, van Steven Spielberg, deed het wereldwijd erg goed, maar zorgde allerminst voor een stormloop naar Louvain-la-Neuve.