Het eerste gesprek uit een reeks van drie over KUNST EN DE MARKT gaat over utopisch denken en de invloed hiervan op politiek en economie. Pieter van Os, politiek journalist NRC Handelsblad, gaat in gesprek met historicus en publicist Rob Hartmans, die vorig jaar in het boek Lang Leve de Linkse Kerk (*) een prikkelende analyse gaf over opkomst en verval van links (denken) in Nederland. Van Os onderzoekt met Hartmans de filosofische en historische zin en onzin van de schuld van links, marktdenken en utopische denkbeelden vroeger en nu. Ook de - eveneens onlangs verschenen - boeken van filosoof Hans Achterhuis, De Utopie van de vrije markt, en Geluksvogels van filosoof Sebastien Valkenberg komen in dit verband uitgebreid aan de orde.

Voorafgaand aan het gesprek wordt het publiek getrakteerd op de internet-artfilm van de Canadese kunstenaar Melanie Gilligan: Crisis in the Credit System (2008). Deze film werd gemaakt in opdracht van Artangel in London en is gebaseerd op uitgebreide research en gesprekken met hedge fund managers, financiële experts, journalisten, bankiers en activisten. De film was te zien tijdens de Biënnale van Liverpool afgelopen najaar en is te downloaden via www.crisisinthecreditsystem.org.uk

De komende twee gesprekken in de reeks KUNST EN DE MARKT:
13 mei Deel II: DE AMBITIES, beleids- en cultuurmakers over perceptie en betekenis van kunst en culturele identiteit. Voor de aftrap van dit gesprek wordt een politicus uitgenodigd.
10 juni Deel III: DE PRAKTIJK, makers/kunstenaars over kunst, kunstenaars en politiek anno 2011

www.gemak.org

(Persbericht)