Vergelijkbare initiatieven bestaan al in het buitenland (zoals het galerieweekend in Berlijn), maar het is de eerste keer dat zo'n gevarieerd evenement, dat mikt op verzamelaars, kunstliefhebbers en kunstenaars, plaatsvindt in Amsterdam. Met het sneuvelen van de Art Amsterdam eerder dit jaar was er voldoende animo voor een nieuw initiatief of misschien zelfs een goed alternatief voor een hedendaagse kunstbeurs in de stad. 27 galeries, instellingen (zoals De Appel en het Stedelijk Museum) en de Rijksakademie bundelen onder de noemer CapitalA hun krachten om de hedendaagse kunst in Amsterdam op de kaart te zetten.

Het eerste weekend in december is traditioneel het weekend dat de Rijksakademie haar deuren opent voor het publiek. De populariteit van de Rijks bij het publiek is nog altijd enorm (zie ook het artikelin De Groene Amsterdammer van deze week). Dit weekend kunnen de liefhebbers doorstomen naar de galeries, waarvan een tiental werk vertoont van alumni van de Rijksakademie. De galeries hebben veel van hun openingen gepland in het weekend en komen met nieuwe ‘shows’. Bij galerie Martin van Zomeren is een groepstentoonstelling met werk van onder anderen Jean Baptiste Maitre en Alexandra Leykauf (beiden Rijks-alumni). En Upstream Gallery toont werk van de winnaar van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, Frank Ammerlaan. Jeanine Hofland biedt haar galerie aan als Petit Fair waar vier galeries uit het buitenland hun werk laten zien.

Maar ga bovenal naar de open dag van de Rijksakademie - hier zijn veel kunstenaars hun carrière begonnen en de plek zal de komende jaren zijn beleid drastisch moeten wijzigen wegens bezuinigingen. Een rij mensen van het Stedelijk Museum tot het eind van de Sarphatistraat zou een mooie performance zijn om Amsterdam als kunststad te eren!

CapitalA
Amsterdam Art Weekend

30 november, 1 en 2 december 2012

www.capitalA.nl


Beeld: Jean Baptiste Maitre
Series of 10 photographs
lambda prints on Kodak Paper
40x 50 cm each
2011