Het is allemaal gerechtvaardigd omdat ‘De Verenigde Naties’ een motie hebben aangenomen.
Nu houd ik van oorlog, en een mensen-leven meer of minder zegt me ook niet zo veel, maar er is iemand die me wel interesseert: ik.
Is zo'n oorlog in Libië goed voor mij? Laat ik ietsjes solidairder zijn: is zo'n oorlog goed voor Nederland?
Ik denk het niet.
Ik zie dat de olieprijzen stijgen - dat wil ik liever niet.
Ik zie dat we Nederlanders aan een groter risico om te sterven blootstellen - dat wil ik ook liever niet.
Ik moet veel hypocrisie aanhoren die deze oorlog rechtvaardigt - dat hoor ik ook liever niet. (Waarom hebben we die gek dan niet tien jaar geleden -omgebracht?)
Stel dat er in de Van Breestraat een man is die constant zijn vrouw slaat. Dat wil je niet. Wat moet er dan gebeuren? Ik zou zeggen dat eerst de familie van de vrouw (en de man) dat moet oplossen. Gaat dat niet, dan kunnen misschien de buren iets betekenen. Kunnen die nog niets doen, ja, dan moet de politie misschien gewaarschuwd worden. Maar moet ik erbij gehaald worden? Toevallig heb een hekel aan die man. Ik ken hem alleen uit verhalen bij de groenteman, want ik woon twee straten verder. En die vrouw van hem, die haat mij ook. Ik weet niet waarom, blijkbaar omdat ze m'n columns vervelend vindt. Ik vind het uitstekend dat die man opgesloten wordt en dat die vrouw in het ziekenhuis wordt opgenomen, maar ik wil er verder niets mee te maken hebben. Waarom wel?
In het geval van Kadhafi zou het me niets hebben kunnen schelen als we constant hadden gekeken wat ons eigenbelang was. Goedkopere olie voor Nederland? Prima, laten we handel met hem drijven. ‘Maar hij slaat z'n vrouw en kinderen.’ Jammer. Hoeveel korting op die olie krijgen we, dat wil ik weten.
Is dat moreel verwerpelijk? Ik zou niet weten waarom. Denkt u dat de olie die nu uit -Saoedi-Arabië komt geput wordt door mensen met een hogere moraliteit dan Kadhafi?
Onze regering is krachtens de grondwet geboden het beste te doen voor ons land. Het probleem daarbij is dat je je kunt afvragen wat ‘het beste voor ons land’ is. Iets wat je kunt toetsen is: ‘Het is goed voor onze economie.’ En als iets goed is voor onze economie, dan profiteert iedereen daar in ieder geval financieel van.
Is het nu zo slecht om dat als uitgangspunt te nemen?
Twintig Tomahawks is wat we bezuinigen op de kunst.
Dus kunstenaars die menen dat het belangrijker is dat Kadhafi weg moet dan dat zij kunst kunnen maken, moeten nu niet zeuren.
Ik hoorde daarnet op de radio dat er thans Nederlandse bedrijven afreizen naar Japan om daar mee te helpen aan ‘de wederopbouw’ van het land. Dat klinkt heel mooi, maar er wordt mee bedoeld: wij gaan naar Japan omdat ze goedkoop en snel moeten bouwen en wij kunnen dat bieden. We doen dat over de hoofden van de slachtoffers, zou je kunnen zeggen. Of anders gezegd: het gaat ten koste van de Japanse ondernemer die door ons gedrag niets verdient. Maar is dat zo erg?
Ik zou dit hebben gedaan: geef via de CIA wat geld aan een van die generaals bij Kadhafi in de buurt en laat hem afmaken. Dan zouden we tegen lagere kosten hebben gekregen wat we willen. Immoreel?