Zondag 24 juni vindt voor de vierde en voorlopig laatste keer een veiling plaats bij W139 Basement. Er worden maar liefst dertig kunstwerken geveild van onder de duizend euro. Deze maand hebben Art Partner en een aantal individuele kunstenaars de ruimtes van de kelder van het Post CS-gebouw te Amsterdam ingericht met werk van 47 kunstenaars.

W139 Basement is een concept van Marc Schoneveld en Tony Hofman. Zij betrokken de voormalige expositieruimte van kunstenaarsinitiatief W139 en verhuurden die de afgelopen maanden aan curatoren, kunstenaars, instituten en initiatieven. Uitgangspunt van W139 Basement is de constatering dat er in Amsterdam en omstreken veel meer goede kunst wordt gemaakt dan er via de kunstmarkt en het galeriecircuit kan worden aangeboden. De belangstelling was groot. Er kwamen veel inzendingen binnen zodat er een keuze kon worden gemaakt voor de beste voorstellen. Na afloop van de exposities, die altijd één maand duren, werden de kunstwerken ter veiling aangeboden. Het experiment, zoals we deze hedendaagse kunstveiling wel kunnen noemen, is tot nog toe deels geslaagd. Op de opening en de tentoonstelling zelf kwamen veel bezoekers af, maar de veilingen werden voor het grootste gedeelte bezocht door de deelnemende kunstenaars, en niet zoals gehoopt door verzamelaars of investeerders.

Is de gepresenteerde kunst dan niet ‘veilingwaardig’? Natuurlijk wel, het is alleen nog geen bekend fenomeen in de kunstwereld om het werk van jonge, niet-gevestigde kunstenaars te veilen. Als we aan kunstveilingen denken, dan denken we eerder aan Monet’s die voor meerdere miljoenen van eigenaar wisselen zoals deze week bij Sotheby’s en Christie’s in Londen het geval was. En niet aan hedendaagse kunst die voor een schijntje van het bedrag dat vaak bij galeries moet worden betaald, te koop wordt aangeboden.

Op dit moment wordt nagedacht over een vervolg van het project, maar dan zal waarschijnlijk het concept van de veiling moeten worden aangepast. Of een veiling moet in de tussentijd een reguliere zondagmiddagbesteding van iedere kunstliefhebber geworden zijn. Aan de kwaliteit van de kunst zal het in ieder geval aanstaande zondag niet liggen!

Informatie over W139 Basement:
Tentoonstelling donderdag- zaterdag van 13.00-18.00
Veiling zondag 24 juni 2007 15.00 (preview vanaf 13.00)
Post CS gebouw, etage -1
Oosterdokskade 5 Amsterdam
www.w139.nl/basement

Informatie over aan aantal tentoongestelde kunstwerken:

Andrea Weigert
Titel: Mijn Paus in rose.
Jaar: 2007
Materiaal/medium: Acryl op doek
Afmeting in cm: 30 x 40 cm
MINIMALE PRIJS: 150 euro

Linda Nieuwstad
Titel: “gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren 2007”
Jaar : 2007
Materiaal/medium: 1 paardebloem; bouwzeil, metaal
Afmeting in cm: 300 x 400 cm
MINIMALE PRIJS : 850 euro

Emile Miedema
Titel : Zonder titel
Jaar : 2007
Materiaal/medium : Houtsnede
Afmeting in cm: 60 x 50
MINIMALE PRIJS : 350 euro