Jochem Myjer © Docmakers / NTR

‘Kunst op komst’ betekent bij de afdeling televisie dit jaar ‘kunst op komst in het kwadraat’. Want het 25-jarig jubileum van Het uur van de wolf (ntr, soms vpro, vroeger ook vara) biedt documentaires over kunst en kunstenaars ‘in elke denkbare discipline’ die regelmatig op hun beurt zelf kunstwerk in eigen genre zijn. Plechtanker van kwaliteitstelevisie dus, en kerntaak van de publieke omroep.

Zaterdagavond 26 september bespreken Marcel Goedhart en Marijn Frank de vijftien beste documentaires uit die kwart eeuw met hoofdpersonen en makers, geïllustreerd met sleutelscènes. De winnaar krijgt De Gouden Wolf uitgereikt. Die vijftien zijn door ‘Wolven’-makers uitgekozen – oftewel een niet geringe vakjury. Allemaal leuk, maar kunst is belangrijker dan praten over kunst (zegt de recensent die niets anders doet). Welnu, alle vijftien films worden in september opnieuw uitgezonden op npo 2 Extra, en voor wie dat niet in het pakket heeft zijn ze online te zien via hetuurvandewolf.nl en npo Start. Bovendien zendt npo 2 Extra in september nog vijftien andere Wolfsuren uit, elke septemberavond dus een Uur. In de nacht aansluitend op De Gouden Wolf-uitreiking worden op npo 2 zelf meer films uit het archief getoond, waaronder Boudewijn de Groot: Kom nader (Suzanne Raes), De jacht op mijn vader (Gülsah Dogan) over auteur Karin Amatmoekrim en haar vader en Bloot (Paul Cohen), over acteren.

Ook leuk, maar allemaal terugblik. What’s new? Voor dit jubileum volgde Suzanne Raes het laatste deel van de driejarige tournee van cabaretier Jochem Myjer, Adem in, adem uit. Het resultaat wordt in een extra uitzending op primetime uitgezonden: 28 september. Het uur zendt ook buitenlandse documentaires uit. Op 5 september Ronnie Wood over de Rolling Stones-gitarist. Op 12 september Jane Fonda. En op 19 september The Boomtown Rats, Ierse rockers. Voor ieder wat wils. De lichtere genres domineren de feestprogrammering. Het zwaardere werk (we zagen eerder ook Francis Bacon, Ronald Ophuis, Hella Haasse, Edgar Cairo, Erwin Olaf) zal hopelijk tussen de vijftien uitverkorenen zitten. Vanaf 1 september is die selectie online te vinden.

hetuurvandewolf.nl