Maar misschien is Kurt Cobain wel gewoon vermoord (bijvoorbeeld door de CIA, net zoals John Lennon en Elvis Presley). Een groot aantal fans en journalisten twijfelt. De hysterische weduwe Courtney Love leent zich vooralsnog het beste voor verdachtmakingen.
Aanleiding vormt onder meer de afwezigheid van identificeerbare vingerafdrukken op Cobains moordwapen. Maar ook het relaas van ‘El Duce’, die gaarne bereid was te getuigen dat weduwe Courtney Love gepoogd had hem als huurmoordenaar te arrangeren. Geen geloofwaardig verhaal van deze als aandachttrekker bekendstaande punkrocker, ware het niet dat El Duce een week na het interview zomaar tegen een aanstormende trein opliep. Geen getuigen. Ook vader Love droeg zijn steentje bij door te vertellen over de macabere kanten van zijn dochters karakter. Zij poogt inmiddels te voorkomen dat de documentaire Kurt and Courtney van de Britse filmmaker Nick Broomfield deze zomer in roulatie komt.
Die film zal ook het klimaat schetsen waarin Nirvana haar hoogtijdagen vierde. Begin jaren negentig sterft de popmuziek langzaam af. Bob Dylan, Lou Reed en de Rolling Stones worden wel in leven gehouden maar jonge aanwas blijft uit. Want de jongere wil even niet meer naar het gesubsidieerde dorpshuis waar armoedige bandjes heen en weer rammelen. Het bier wordt er door vrijwilligers verkocht en een verstikkende hasjwalm ontneemt elk zicht. In de discotheken, voortaan clubs geheten, blinkt het. Alles gaat snel, het personeel is gewassen, vaak vrouwelijk en dan mÇt bh. Je hoeft er niet te luisteren maar je kunt dansen op house. Het doel van een avondje uit wordt simpelweg: je goed voelen, gelukkig zijn. Voornaamste hulpmiddelen: mooie kleren, xtc en seks.
Begin 1992 breekt Nirvana met ÇÇn nummer door de nieuwe scheidslijnen heen. ‘Smells Like Teen Spirit’ benoemt op een onweerstaanbare wijze een gevoel dat bij leden van de diverse subculturen leeft. De pesterig lamlendige toon waarop Kurt Cobain ‘hello, hello, hello, hello’ blijft herhalen en uitbarst in ‘Here we are now, entertain us!’ is tegelijk van een machteloosheid die dieper gaat dan een xtc-pilletje doet vergeten. De bijbehorende videoclip laat niets moois zien. In een gymzaal staat Nirvana midden in een langharige, in lompen gehulde groep fans die als krankzinnigen op en neer springen, aan elkaar sjorren en over elkaar heen duiken. Dat heet pogo‰n.
Als de single ‘Smells Like Teen Spirit’ in een typische club plotseling wordt opgezet, verandert ook daar de dansvloer in een pogo‰nde meute. In ÇÇn klap is alternatieve gitaarmuziek gewoon geworden. Nirvana sleept in haar kielzog andere grunge-bands mee uit Seatle (Soundgarden, Pearl Jam). Muziek is er niet meer alleen om op te dansen maar ook om onvrede in te manifesteren. Om woedend te zijn, onmachtig of verdrietig.
Het huidige pact tussen house en gitaarbands dat niets meer te maken heeft met feeling good maar met de sublimatie van opgekropte gevoelens, is mede dankzij Nirvana mogelijk gemaakt.
Kurt Cobain bleef tot zijn dood woedend. Onschuldig maar besmeurd door de wereld waarin hij leefde. Een wereld waar hij niet in k¢n leven. Behalve als hij vermoord werd. Dat zou betekenen dat er slechte mensen bestaan, maar niet dat het leven de moeite niet waard is.

  • Cornelius, Fantasma. Zwaar gestoorde muziek uit Japan. De producer heeft een platenkoffer opengetrokken met daarin de gehele westerse popgeschiedenis. En de zaak vervolgens door elkaar gemixt.