Dit ‘onzedelijke’ gedrag kwam in de hoofdstad zo vaak voor dat men het bij de metro nodig vond om te roepen dat de passagiers zich aan de door de samenleving gestelde gedrags­regels moesten houden. Reden voor een zoenactie op een metrostation in Ankara.

Restricties op consumptie en verkoop van alcohol, beperkingen op abortus, pogingen om overspel te verbieden, het dreigende verbod op fellelippenstift bij stewardessen en nu de strenge waarschuwing aan het adres van zoenende tortelduifjes. De Turken met niet te beteugelen, vrije zielen kwam dit alles de strot uit. Zo’n tweehonderd mannen en vrouwen togen het afgelopen weekeinde naar het metrostation Kurtulus om precies op de plek waar zoenende jeugd op de vingers getikt was de lippen op die van de geliefde te drukken. Degenen zonder een partner vonden daar iemand om spontaan te zoenen. De camera’s filmden zelfs homoparen die elkaar vurig kusten.

Het plan van de kussende demonstranten was waarschijnlijk om na het zoenen en de persverklaring het ritme van het gewone leven te hervatten. Maar daar de zoenactie in de sociale media was aangekondigd, waren de conservatieve krachten van de hoofdstad ook op de hoogte van deze ludieke actie. Een groep islamistische mannen kwam in de richting van dat metrostation. Terwijl de actievoerders zich hadden overgegeven aan de smaak van vlezige lippen, riepen de conservatieve krachten iets verderop dat Allah groot was.

Even later filmden de camera’s de islamisten die met messen in de hand de langharige alternatievelingen en hun vriendinnetjes achtervolgden. Er werd zowaar echt gevochten op het metrostation. Een van de jongemannen die een poos eerder aan het zoenen was geslagen raakte licht gewond toen hij de conservatieve Turk met het mes weerstand bood.

Nu vragen televisieprogramma’s aan de doorsnee Turk op straat of zoenen op straat kan. Uiteraard zegt bijna iedereen dat dergelijk gedrag onzedelijk is en dat mensen hun grenzen moeten kennen. Een enkeling heeft soms een andere mening: ‘De Turken doen alsof hun neus bloedt wanneer ze mannen hun vrouwen op straat zien afranselen. Geweld is geen probleem, een beetje kussen wel.’