Belgrado – Het is verkiezingstijd in Servië, en dat is te merken. Zeker duizend mensen verzamelen zich op een zaterdag in het centrum van de hoofdstad Belgrado voor een hartstochtelijke demonstratie. Alleen is die niet voor een politieke partij.

Deze mensen staan hier ter ere van Nikola Tesla, wellicht de grootste uitvinder aller tijden. Die wordt volgens hen bedreigd door het politiek campagnegeweld.

Iedereen die een stekker in een stopcontact steekt moet eigenlijk even Tesla bedanken. En de wisselstroom die elektriciteit in uw huis brengt is slechts een van de vele vondsten van dit excentrieke genie. Zo bezien is de man nog vrij onbekend ten opzichte van zijn rol in de menselijke ontwikkeling.

En daar ligt dan ook een markt waar de Servische overheid dacht in te stappen met een plan om zijn as weg te halen uit het Tesla-museum in Belgrado en bij te zetten in de nationale kerk, de Sint Sava-kathedraal. Het land dweept graag met de uitvinder. Het vliegveld van Belgrado is al naar hem vernoemd en hij prijkt op het biljet van honderd Servische dinar.

Tesla heeft een gecompliceerde afkomst. Hij werd geboren in het huidige Kroatië als onderdaan van Oostenrijk-Hongarije en emigreerde naar de Verenigde Staten, maar de brede consensus is dat hij als Serviër kan worden beschouwd. Hij kwam uit een Servische gemeenschap in Kroatië en zijn vader was een orthodoxe priester. Hij werd praktisch in de kerk van het dorp Smiljan geboren.

Dus waarom zou zijn as niet worden bijgezet in Sint Sava? ‘Als hij een kerk had gewild was hij wel thuis gebleven’, schrijft een van de demonstranten op een bord. Marko Mirkovic, initiatiefnemer van het protest ‘Laat Tesla met rust’, kan nog wel een paar redenen bedenken: ‘Tesla is te groot voor een nationaliteit. Hij is een universele held. Zijn as ligt al vijftig jaar in het museum. Waarom moet hij nu opeens worden verplaatst? Dit is een puur politieke stunt.’

En het is een stunt die wel eens als een boemerang kan werken. De Facebook-pagina ‘Laat Tesla met rust’ kreeg in een week al bijna veertigduizend supporters. Dat is pakweg de helft van de likes die de gedoodverfde nieuwe premier van Servië haalt. Tesla lijkt zeventig jaar na zijn dood beter in staat om Serviërs uit hun politieke apathie te halen dan de huidige generatie politici.