The World Transformed heet de vierdaagse bijeenkomst van Momentum. Die organisatie is opgericht na de verrassende verkiezing van Corbyn als leider van de oppositiepartij. Vice-partijleider Tom Watson heeft deze politieke variant van de Occupy-beweging omschreven als ‘gepeupel’, een mening die wordt gedeeld door het merendeel van de gematigde Labour-fractie.

De locatie roept oude, pijnlijke herinneringen op. Liverpool was in de jaren tachtig het strijdtoneel van de richtingenstrijd binnen Labour. Indertijd werd de stad bestuurd door de trotskisten van de Militant Tendency die intimidatie niet schuwden. Momentum, een soort Militant 2.0, probeert een vriendelijker gezicht te tonen. ‘Ons congres is een ruimte voor inclusief en respectabel debat (…) de kans om bij te dragen aan een radicale, positieve visie voor de 21ste eeuw’, belooft de organisatie.

Volgens Momentum is de bijeenkomst een aanvulling op het officiële congres. Corbyn zelf zal zijn opwachting maken. ‘Ik ga erheen want ik wil de wereld veranderd zien’, sprak hij in een promotievideo, ‘kom en sluit je bij ons aan. Dingen samen doen is goed voor ons allemaal, doet ons leren, maakt ons sterker en verandert de wereld.’ Onder meer de linkse intellectueel Owen Jones, filmmaker Ken Loach en journalist Richard Seymour maken hun opwachting.

Opzienbarende gasten zijn de rebelse tweelingbroers Jake en Dinos Chapman, wier goyaanse kunstwerken de dood als centraal thema hebben. Een kleine tien jaar geleden noemden deze artistieke rebellen de moord op de peuter Jamie Bulger in Liverpool een ‘goede sociale dienst’ voor de samenleving. Hun aanwezigheid zal een gift zijn voor cartoonisten. Labour is immers verwikkeld in een gevecht op leven en dood. Corbyns opponent Owen Smith noemde zijn campagne zelfs ‘de laatste kans om Labour te redden’.

De centrale vraag bij de Momentum-bijeenkomst is: ‘Wat kan een linkse regering doen?’ Het lijkt hypothetisch, nu Labour op weg is naar het laagste aantal zetels sinds de jaren twintig. Oud-Labour-leider Neil Kinnock, die Labour ooit weer verkiesbaar maakte door Militant te verdrijven, sprak de verwachting uit dat hij niet meer lang genoeg zal leven om een Labour-regering mee te maken. Corbyn en de duizenden idealisten van Momentum hebben van Labour de grootste partij van Europa gemaakt, maar paradoxaal genoeg dreigt de ondergang.