Het lukte dus ook Nathalie Huigsloot die daarenboven een formidabele prestatie leverde door ergernis­wekkender te zijn dan haar gesprekspartner. Van Hoffmans veelbelovende internationale carrière was weinig terechtgekomen hamerde ze, voor en na.

Stond de journalist ooit met de hoed in de hand voor politicus, kunstenaar of voetbaltrainer, nu verhoort de vragensteller het object met als inzet de vraag wie zij/hij eigenlijk wel denkt dat zij/hij is. Wat als reactie de machteloze ouwelullenvraag oproept wie de snotneus van een journalist eigenlijk wel denkt dat zij/hij is. Het effect was trouwens dat ik me zomaar als kijker meldde bij sbs6, mede omdat Hoffman benadrukte dat zijn aan de bbc ontleende serie niet naar Nederlandse omstandigheden was ‘vertaald’, waardoor de kracht van het origineel onaangetast bleef. Resultaat: niet één afgedwongen glimlach, wat voor comedy toch een prestatie is. Dorp krijgt nieuwe huisarts. De plattelanders, van adel tot pummel, moeten niets van de nieuwkomer weten. Als ze niet allemaal, ieder op eigen wijze, krankzinnig waren zou de kijker daar begrip voor opbrengen omdat dokter zelf een volstrekt contactgestoorde botte hond is.

Hoffman doet zijn karikatuur naar behoren, zoals menig ander lid van de cast, maar er is geen eer aan te behalen. De enige keer dat ik dankzij Dokter Tinus schaterlachte was toen ik las dat Max-baas Jan Slagter verontwaardigd is over het feit dat sbs met deze serie op het succes van zijn publieksknaller Dokter Deen wil meevaren. Dat zegt de man wiens omroep systematisch kliekjes van anderen opwarmt. En die met Dokter Deen lachwekkend drama maakte dat, in tegenstelling tot Tinus, juist niet bedoeld was om te lachen. Twee miljoen kijkers, dat dan weer wel. Trouwens, Tinus haalde er 1,2 miljoen, voor kwakkelend sbs een opsteker.

Waarom hun andere gloednieuwe lach­programma, Villa Morero, er, afgezien van het late tijdstip, maar tweehonderdduizend scoorde is een raadsel. Niet dat dat leuk is (al is Beppie Melissen – ja, daar is ze weer – zelfs leuk in ongein), maar in de formule staat publieks­lieveling Martin Morero centraal, volkszanger en echtgenoot van Linda de Mol in Gooise Vrouwen. In die vermomming ontvangt acteur Peter Paul Muller, in vet namaak-Mokums, gasten die zichzelf spelen. De eerste keer Lange Frans en Ireen Wüst. Ongein en seks voor en na, haha. Dan verwacht je lange rijen voor de kassa, maar nee. Terug naar de publieken: Koefnoen, dat driftig met de verkiezingen en de erbarmelijk ongeestige Nederlandse versie van het geestige Vlaamse De slimste mens in de slag is. De kwaliteit van imitaties wisselend, van de teksten nog wisselender, maar regelmatig een lach want tussen het zand ook splinters edelmetaal. Bijzonder als altijd komiek-filosoof Raoul Heertje die in verkiezingsspecials van De halve maan politieke teksten laat voorlezen door slagersjongen of beveiliger: met politici is hij het op voorhand eens of oneens, dus hoort hij niet meer wat ze zeggen. Nu wel. Maar het meest verheug ik me op Maike Meijer en Margôt Ross. Huiverend lachen om schaamteloze vrouwen in kantoorhel Toren C. Vierde seizoen!


Dokter Tinus, SBS6, woensdags, 20.30 uur. Villa Morero, SBS6, woensdags 23.20 uur. Koefnoen, Avro, zaterdags, Nederland 1, 21.40 uur. De halve maan, NTR, vrijdags, Nederland 2, 15.05 uur. Toren C, VPRO, maandags, Nederland 3, 22.00 uur