Het is verkiezingstijd. Merkels partij, de cdu, heeft flink uitgepakt. Dat kan ze dankzij de best gevulde campagnepot van alle partijen, met dank aan Duitslands industriëlen. Vandaar dit grootste verkiezingsaffiche aller tijden. Wat het plakkaat laat zien is het enige programmapunt van de cdu: Angela Merkel zelf, de moeder der natie.

We zien alleen Merkels handen. Ze houdt ze op karakteristieke wijze voor haar buik, alle vingertoppen tegen elkaar, de duimen omhoog, de vingers naar beneden. Tussen duimen en wijsvingers ontstaat daardoor een ruitvormige opening. Al jaren is voor die houding de naam ‘Merkel-ruit’ in zwang. Over die ruit is al veel gespot en gespeculeerd. Sommigen menen dat het een geheim teken is van de vrijmetselaarsloge waartoe ze zou behoren. Anderen zien een signaal waarmee ze buitenaardse wezens beduidt: ‘Ik ben nog niet klaar, kom me nog niet ophalen.’ Duiders van lichaamstaal zien in de ruit een venster op haar buik en daarmee op haar moederlijkheid. Zelf heeft ze er ooit over gezegd dat de houding haar is aangeraden door haar jongere zus, een ergotherapeute. Op die manier behoudt ze de spanning in haar lichaam, waardoor ze alert blijft en een vastere stem heeft. Een woordvoerder verklapte ooit dat men eraan herkent dat ze in een goede bui is. Zodra ze gespannen is wrijft ze haar ene hand in de andere.

De actie met het giga-plakkaat maakt veel los. Oppositiepartijen zien er een bewijs in dat Merkels partij geen visie heeft en uit arren moede aan persoonscultus doet. In Merkels campagneteam lacht men in het vuistje. Hoe meer er over de Merkel-ruit wordt gesproken, hoe gunstiger voor de verkiezingsuitslag. Daarom is het team ook zo ingenomen met de reactie op internet. Tientallen Duitsers hebben boven de handen de beeltenis van bekende figuren gephotoshopt. Op merkelraute.tumblr.com behoren Merkels handen beurtelings toe aan Mao Zedong, de zanger Heino, Barack Obama, Mr. Bean, Miss Piggy, God, terrorist Beate Zschäpe, enzovoort. Maar wie het laatst lacht, is Merkel zelf.