Shanghai – Wiskundedocente Xu Chuanqing mag alleen nog administratief werk doen. Een student aan de Universiteit van Beijing klaagde op sociale platforms WeChat en Weibo dat Xu de Japanners superieur vindt aan de Chinezen. Een doodzonde in China.

Het aantal docenten dat de laatste maanden is geschorst of ontslagen, is toegenomen, meldt staatskrant Global Times. China maakt er geen geheim van dat docenten de uitgezette lijn van ‘versterkte ideologie’ en ‘voorkomen van buitenlandse infiltratie op de campus’ moeten volgen. Als ze dat niet doen, zijn er consequenties.

Xu is bij lange na niet de enige docent die bekritiseerd wordt. Steeds meer universiteiten geven gehoor aan de oproep om de ‘kwaliteit van onderwijs’ te vergroten en de colleges van hun docenten onder de loep te nemen, schrijft de Global Times. Belangrijk onderdeel van die kwaliteit is ideologie. Vorig jaar nog concludeerde de Centrale Commissie voor Discipline-inspectie van de Communistische Partij na een steekproef onder veertien universiteiten dat er niet genoeg aandacht was voor dat ‘ideologische werk’, terwijl volgens de Chinese minister van Onderwijs Chen Baosheng het onderwijs ‘de frontlinie’ is van de ideologische partijlijn. ‘De vijandige krachten infiltreren eerst door ons onderwijssysteem, onze campus’, schreef hij in het partijblad.

Veel universiteiten hebben studenten aangesteld die verslag moeten uitbrengen over de opinies van medestudenten over de onderwijsplannen, de inhoud van de colleges en lesmethodes. De rapporteur dient ook de houding van de docenten in zijn verslag op te nemen. Om het extra spannend te maken wordt zijn identiteit geheim gehouden.

Terwijl de Global Times de controle niets nieuws vindt, en haar argumenten zoekt bij incidenten uit de afgelopen jaren, roept deze praktijk bij critici visioenen op uit de Culturele Revolutie. Het artikel in de staatskrant lijkt bedoeld als waarschuwing aan het adres van docenten.

Vond docente Xu inderdaad dat Japanners beter zijn dan Chinezen? Ze ergerde zich aan haar studenten die meer aandacht hadden voor hun telefoon dan voor haar les. Het deed haar denken aan een student uit Japan die ze eens in de klas had, en die bijzonder hard werkte. ‘Ik zei dat als je niet hard werkt Japan een superieur land wordt en wij een inferieur land, dat is wat ik dacht’, citeerde de Global Times. De universiteit heeft nog niet op haar verdediging gereageerd.