Helemaal vlekkeloos verliep de voorbereiding niet. Ook dat kennen we. Voorafgaand aan pakjesavond dreigt het Sinterklaasfeest steevast in het water te vallen door vergeetachtige Pieten of een weggelopen paard. De Elfstedentocht is zojuist nog gedwarsboomd door de dooi. Maar veel erger is wat er de afgelopen weken gebeurde. Dat verstandige mensen doelbewust onze nationale hobby dwarsbomen - een schande. Wat bezielt die lui?
Eerst waren er - natuurlijk - de buitenlanders. Het IMF en de Oeso waarschuwden vorig jaar al dat ons land niet extra moet bezuinigen boven op de reeds voorgenomen achttien miljard euro. Gezien de recessie waarin Nederland opnieuw verkeert, kan zelfs overwogen worden om sommige bezuinigingen uit te stellen. Nu zijn het IMF en de Oeso moeilijk als linkse hobby weg te zetten. Beide organisaties behoorden de afgelopen decennia tot de warmste voorstanders van een uitgeklede verzorgingsstaat. Maar ja, niet Nederlands hè. Die snappen niets van onze tradities.
Des te onbegrijpelijker was dan ook de kritiek die onze eigen Coen Teulings deze week herhaalde. In het huidige onzekere economische klimaat opnieuw miljarden snijden is volgens hem buitengewoon onverstandig. En dat is dan de directeur van het Centraal Planbureau, de scheidsrechter van het bezuinigingsspel, wiens rol beperkt zou moeten zijn tot het bekendmaken van de hoogte van het miljardenbedrag, waarna de hele show kan beginnen. Onbegrijpelijk.
Alsof dat allemaal nog niet verwarrend genoeg was, verschenen er vorige week ook nog van die eigenwijze dingetjes in het nieuws. U weet wel, feiten. Cijfers en rijtjes, gepubliceerd door de Europese Commissie. Wat blijkt? We hoeven niet bang te zijn dat we de economie kapotbezuinigen. De Nederlandse economie ís al kapotbezuinigd. Dit jaar krimpt ze naar verwachting met 0,9 procent. Alleen Griekenland, Portugal, Italië en Spanje doen het slechter. Minstens zo pijnlijk: zelfs landen als Frankrijk, België en Cyprus, het afgelopen jaar afwisselend weggehoond als ‘corrupt’ dan wel ‘hopeloos ouderwets’, scoren nog beter.
Alles bij elkaar leken deze wanklanken een serieuze bedreiging te vormen voor een nieuwe bezuinigingsronde. Tot donderdag. Vanaf die dag gaat het ongetwijfeld weer bovenal om de oer-Hollandse vraag wáár we miljarden extra kunnen snoeien, niet óf. Schrijft diezelfde Europese Commissie die zulke onaangename cijfers publiceert tenslotte niet ook een maximaal begrotingstekort van drie procent voor?
Maar bovenal geldt dat het gewoon een leuke traditie is. De Haagse deelnemers aan het spel die zich opsluiten voor een heuse ‘tussenformatie’; het publiek thuis dat vanaf de bank zijn mening mag geven via internet, twitter en sms; Geert die vol op ontwikkelingssamenwerking losgaat; Maxime die de bijl zet in de woningmarkt. Puur genieten. Natuurlijk zal er meer dan andere jaren gesproken worden over ‘slim bezuinigen’. Maar dat is voor de bühne. Hoe vaker politici die term in de mond nemen, hoe meer het klinkt als ‘anorexia met beleid’.
Wij Nederlanders weten wel beter. We gaan gewoon weer lekker bezuinigen. En net als de Elfstedentocht of het Sinterklaasfeest mag dat best wat kosten.