New Delhi – Niet de ceremoniële staf van de pedel, maar de wapenstok van de oproerpolitie luidde de opening in van het academisch jaar op Delhi University. Een dag voor het nieuwe semester begon werd op de campus gevochten. Aanleiding: vermeende fraude bij de verkiezingen van de studentenvertegenwoordigers. Een groep boze studenten bestormde het lokaal waar op dat moment de stemmen werden geteld. Rake klappen met de lathi, de lange bamboestok waarmee Indiase ordebewakers gewapend zijn, zorgden ervoor dat de telling ongehinderd kon worden voortgezet.

Een paar kilometer naar het zuiden, op een steenworp afstand van de Ho Chi Minh-weg, vond ondertussen een revolutie in miniatuur plaats. Op de Jawaharlal Nehru Universiteit trad V. Lenin Kumar, van de communistische studentenfractie, als nieuwe voorzitter van de studentenraad aan. Hij kwam op democratische wijze aan de macht. De promovendus uit Chennai werd netjes verkozen tot voorman. Hij boekte succes met zijn verzet tegen het plan om een rund- en varkensvleesfeest te houden op de campus. Een groot deel van de studenten is hindoe en ziet een dergelijke barbecue niet zitten.

Kumar is merkbaar tevreden met zijn uitverkiezing. ‘De Nehru Universiteit heeft een lange traditie van verzet en activisme. Die wil ik graag voortzetten’, vertelt hij in de zaal van de Student Union. Hij heeft zojuist gezworen dat hij zijn taak gewetensvol zal uitoefenen, onder luid gejuich van medestudenten – ‘Leve kameraad Lenin!’ – en onder toeziend oog van Marx en Gandhi wier portretten aan de muur hangen. Op de plek waar hij staat werd kort voor de ceremonie nog driftig gedweild. De moessonregen had die nacht grote plassen achtergelaten.

Kumars eerste strijdpunt betreft de studentenhuisvesting. Er is een tekort aan slaapzalen en bestaande accommodaties zijn van erbarmelijke kwaliteit: bedompte roodbakstenen gebouwen, brokkelig en rottend van het vocht. Ook wil hij meer studenten van achterstandsgroepen naar de universiteit halen.

Toch heeft deze feestelijke dag een zwart randje. Kort voor de verkiezingen zijn Lenin Kumar en de rest van de fractie uit de moederpartij gezet. De Communistische Partij India (marxistisch) excommuniceerde de studenten omdat zij in strijd met de partijkoers weigerden om Congreslid Pranab Mukerjee te steunen als nieuwe president van India. In de grootse democratie ter wereld is de scheidslijn tussen campus- en landspolitiek erg dun.