De Groene Live #26: Strijd om de ziel van Amerika. Kijk woensdag om 20.30 naar de live-uitzending. Meer informatie

Oude meesters & 80 Jaar Oorlog

Leonardo

Leonardo da Vinci, Hoofd van een oude man met klimopkrans en Leeuwenkop ca 1505-10 © Royal Collection Trust / Her Majesty Queen Elizabeth II 2018

Boijmans Van Beuningen gaat een flinke tijd dicht en verhuist naar een winkelpand in Rotterdam-Zuid, maar voordat het zo ver is toont het Pure Rubens, het grootste overzicht van Rubens’ olieverfschetsen ever. Het museum heeft zelf een zeer belangrijke collectie, die nu met topstukken uit het Prado Madrid wordt gecombineerd. In die schetsen – gretig, energiek, levendig – leer je de meester pas echt kennen. Het Centraal Museum Utrecht stunt met een absoluut topstuk van Caravaggio, De graflegging, dat het Vaticaans Museum eigenlijk nooit verlaat en nu deel zal uitmaken van de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa, over de invloed die Caravaggio met name op Utrechtse schilders had.

Niet te missen is 80 Jaar Oorlog: De geboorte van Nederland in Rijksmuseum Amsterdam, de eerste grote tentoonstelling over de Tachtigjarige Oorlog die het hele conflict wil belichten: niet alleen de vorming van de Republiek, maar ook de vorming van wat nu België is; niet alleen de strijd in de Lage Landen, maar ook de uitwaaiering daarvan over de wereldzeeën, waardoor die tachtigjarige oorlog in feite een eerste wereldoorlog werd, uitgevochten van Japan tot Cuba.

Maar let op: dat alles gaat allemaal volkomen overschaduwd worden door de eerste grote tentoonstelling in Nederland van werk van Leonardo da Vinci, in het Teylers Museum, Haarlem. Omdat dat museum fantastische tekeningen van Michelangelo in zijn collectie heeft en omdat het die de laatste jaren voor een aantal grote tentoonstellingen in Groot-Brittannië heeft willen uitlenen, kon het eerder al komen tot exposities over Michelangelo (2005) en Rafaël (2012). Leonardo is de kers op de taart: Teylers zal zo’n dertig tekeningen van de meester en evenzoveel werken van tijdgenoten tonen, met een flinke map spullen uit de privé-collectie van de Britse majesteit, zomaar gewoon aan het Spaarne tussen de fossielen en de elektriseermachines.


Leonardo da Vinci, Teylers Museum Haarlem, 5 oktober t/m 6 januari. Utrecht, Caravaggio en Europa, Centraal Museum, 15 december t/m 24 maart. Pure Rubens, Museum Boijmans Van Beuningen, 8 september t/m 13 januari. 80 Jaar Oorlog: De geboorte van Nederland, Rijksmuseum Amsterdam, 12 oktober t/m 20januari