Parijs - Op 1 mei heeft het Front National zijn traditionele defilé. Voor Jean-Marie Le Pen was het de laatste keer dat hij meeliep als leider van het FN. Begin 2011 treedt hij terug, wellicht ten gunste van zijn dochter Marine. Zij betuigde steun aan het op handen zijnde boerkaverbod. Want daarover ging het in Frankrijk de afgelopen week hoofdzakelijk. De regering kondigde aan de omstreden wet nog voor het begin van de zomervakantie door het parlement te willen loodsen. In de polemiek die volgde, ging de opmerkelijke documentaire van France 2 verloren over het aartsconservatieve katholieke milieu van de stad Bordeaux.
Een undercoverjournalist van de zender meldde zich als wiskundeleraar bij Saint Projèt, een privé-school met zo'n tachtig leerlingen waarvan de leiding zich verwant voelt met het Traditionalisme van de in 1988 geëxcommuniceerde bisschop Lefebvre. Naar een cv werd hem niet gevraagd. Een voorgewend lidmaatschap van het FN bleek een afdoende geloofsbrief. In het klaslokaal proefde een groepje twaalfjarige leerlingen onmiddellijk de nieren van hun nieuwe docent. Ze zongen Hitler-liedjes en vroegen of hij wist dat er zich voor stoute joodse jongetjes ten noorden van Berlijn een zomerkamp bevond dat Auschwitz heette.
Even bijkomen achter in de klas van de geschiedenisles dan maar. Op het programma stond de Tweede Wereldoorlog en de leraar steekt zijn bewondering voor maarschalk Pétain niet onder stoelen of banken. De Gaulle? De kinderen moesten beseffen dat de Generaal nog voor het ondertekenen van de wapenstilstand de wijk naar Londen had genomen. ‘Daar is een woord voor: landverraad.’ De SS? Dat moest je vergelijken met de crs, de Franse mobiele eenheid, ‘een soort elitetroepen’, daarmee de beroemde leus uit 1968 (crs = ss) een wel heel eigen interpretatie gevend. Op de vraag van de undercoverjournalist waarom over de jodenvervolging met geen woord werd gerept, antwoordde de leraar dat daarover in de samenleving al meer dan voldoende werd gesproken.
Ook kopje-onder in het debat over de boerka: de ontmoeting van de Iraanse ambassadeur in Parijs met leden van Renouveau Français, een orthodox neefje van het FN. Naar eigen zeggen was de ambassadeur gekomen om ‘de banden tussen de twee volkeren aan te halen’. Hij greep de gelegenheid te baat om uit te halen naar de Verenigde Staten, ‘een krokodil met een erwtenbrein’. De verbroedering vond plaats in een wijnbar in het 5e arrondissement. Alcohol werd er voor de gelegenheid niet geschonken.