Midden in het geweld van de echte olympische sporten wordt in Griekenland ook nog gevoetbald. Waar de Belgische Justine Henin, de nummer één van de wereld, het vrouwentennis wint en Tim Duncan, twee jaar geleden met de San Antonio Spurs nog world champion als winnaar van de nba en gekroond tot beste speler van Amerika, meedoet aan het basketbaltoernooi in Athene, worden de beste voetballers geweigerd. Een merkwaardige regel gebiedt dat. Vroeger moest je amateur zijn, zodat de zogenaamde amateurs uit het voormalige communistische Oostblok een tijd lang olympisch voetbalgoud wonnen. Nu mogen profs meedoen, maar ook weer niet alle profs zoals bij de hippische nummers. Het olympisch voetballen is een veredeld juniorentoernooi met in elke ploeg drie veteranen.

Ik maak hierbij de fout te doen alsof bij de Olympische Spelen alleen de mannen voetballen, zoals je bij de verslag geving uit Athene door de NOS de indruk krijgt dat we in Nederland ook alleen maar mannen hebben die in het openbaar mogen verschijnen. Een vrouw mag af en toe in de studio in Hilversum iets aankondigen als talking head, maar daarmee hebben we het gehad.

Sportverslaggeving bij de NOS is een mannen-machowereld waar geen ruimte is voor vrouwen. Wat dat betreft zijn we een fundamentalistisch, dus achterlijk land. Op de Spaanse tv, op de BBC en bij de Duitsers zie en hoor je niet alleen vrouwelijke verslag gevers en commentatoren, maar heb ik ook al een paar prachtige vrouwenvoetbalwedstrijden gezien. Zoals de BBC en de ZDF zondag ook live de halve finale 1500 meter met de fan tastisch lopende Neder lander Gert-Jan Liefers uitzonden. De kerels van de NOS durfden niet te schakelen.

En de Duitse ZDF zond dinsdagmorgen om kwart over acht ook live de 110 meter horden van de tienkamp met onze eigen Chiel Warners uit, om hem kort na zijn race ook nog te interviewen. De ayatollahs van de NOS zonden die race twintig minuten later uit, om vijf over half negen.

Maar goed, terug naar het voetballen. Irak doet mee en hoe. Portugal met Ronaldo van Manchester United werd niet alleen met 4-2 verslagen maar ook nog eens in een stijl waar Marco van Basten bij zou watertanden. Inmiddels staat Irak in de halve finale. Ik verdenk Irak ervan dat de spelers en de coaches stiekem hebben getraind aan de hand van de prachtige videobanden en cursussen van de ex-trainer van Feyenoord, Wiel Coerver. Alle spelers van Irak durfden en konden een man passeren. Irak voetbalde zoals voetballen is bedoeld. Ik hoop dat Irak de finale haalt. Het gaat om mannen, dus dan wil de NOS misschien nog iets laten zien van dat verrassende elftal.

Dat elftal intrigeert me. Zijn het dezelfde spelers die onder de zoon van Saddam Hoessein na een nederlaag met stokslagen werden gestraft? Waar hebben ze getraind? Hoe hebben ze in een land waarvan we via de media moeten geloven dat er alleen maar oorlog is kunnen trainen en groeien naar zo’n sterke eenheid? Hebben ze dankzij de Amerikanen meer mogelijkheden?

U bent gewaarschuwd, voor het voetbalelftal van Irak.