‘Ik heb gezweet, letterlijk en figuurlijk’, zei Justine Henin na haar wedstrijd tegen Kuznetsova in Sydney.
‘Door de sport letterlijk dichterbij te brengen, zullen meer kinderen tussen de zes en twaalf jaar geprikkeld worden te gaan sporten’, wil een overheidscampagne.
‘Golfen is een sport die letterlijk en figuurlijk steeds meer terrein verovert.’
‘Wie het echt rustig aan wil doen, kan kiezen voor ontspannende sporten als yoga, pilates en tai chi, waarmee je je letterlijk even losmaakt…’
Dieumerci Mbokani: ‘Frutos is een grote speler… letterlijk.’
‘Kruisboogschieten, een ontspannende sport… Letterlijk én figuurlijk!’
‘Formule 1: Barrichello botst letterlijk en figuurlijk met Schumacher.’
‘Via mijn website bied ik alle vrouwen letterlijk en figuurlijk ondersteuning’, vertelt Anita van Elmpt, sport-bh-deskundige en oprichter van de website KiesDeJuisteSportBH.nl.
Soms gaat het goed. Maar meestal niet.
De voetbaltrainer zegt na de wedstrijd: ‘Die scheidsrechter floot de wedstrijd letterlijk kapot. We zijn letterlijk genaaid door die kerel. Niet alleen wij zijn genaaid, de hele club. Alle toeschouwers, alle fans, zijn letterlijk genaaid door deze scheidsrechter.’
De hockeyer voor de wedstrijd: ‘We gaan er met z’n allen tegenaan. We lopen letterlijk het vuur uit onze sloffen en we zullen onze huid letterlijk duur verkopen.’
Handballer: ‘We zweetten letterlijk peentjes. Ik ging letterlijk door de grond bij die strafworp tegen. Ik was letterlijk de sigaar.
De motorrijder: ‘Je moet je goed voorbereiden, anders begeef je je letterlijk op glad ijs.’
Een andere trainer: ‘We zitten letterlijk in de hoek waar de klappen vallen. Ik heb letterlijk alles uit de kast moeten halen om het elftal weer op de rails te krijgen. Ze zaten er letterlijk doorheen, vorige week, vooral Barendse. Die linksback had hem letterlijk in zijn zak.’
Het is niet expres. De sportmensen doen het per ongeluk om iets heel erg te benadrukken, een soort super-overtreffende trap te maken van iets. Veel sporters doen dat. Dan zeggen ze ‘letterlij’k voor een bewering en maken die nog indrukwekkender dan ze al was.
Het is net als op de Albert Cuypmarkt: daar wordt de ‘lekkerste’ haring! aangeprezen.
Of: Bij ons is alles ‘vers’.
Hier lekker ‘koude’ dranken.
‘Vegetarische’ loempia één euro.
Ze denken: mijn haring is niet zomaar een haring, maar een lekkere haring. En niet zomaar een lekkere haring, nee, een ontzettend lekkere haring. Lekkerder dan lekker. En om dat uit te drukken moet je dubbele aandacht geven aan dat woord. Daar zijn de aanhalingstekens voor.
En daar is ook het woord ‘letterlijk’ voor. Je hebt niet gewoon je best gedaan, je hebt zelfs niet enorm je best gedaan, maar je hebt het vuur uit je sloffen gelopen. Dat is al heel erg je best gedaan. Als je dan nog harder hebt gestreden dan dat, dan zeg je: we hebben letterlijk het vuur uit onze sloffen gelopen.
Sportcoaches zeggen ook: ‘Aan de inzet lag het niet. We hebben 120 procent gegeven.’
Dat is iets verschrikkelijks. Want dan kan de andere coach zomaar zeggen: ‘Nou, wij hebben ons ook enorm ingezet. We hebben toevallig 130 procent gegeven (lekker puh).’ En dat betekent dan helemaal niks.
Dan kan de interviewer vragen: ‘Waarom hebben jullie geen 150 procent gegeven?’
Het einde is zoek in zo’n geval. Alle fundamenten wankelen. Er is geen houvast meer. De wereld is een chaos, niets is zeker en we stevenen met z’n allen af op de ondergang. Want de coach zegt dat ze 130 procent hebben gegeven.
Blijf van die procenten af. 130 procent, dat kun je niet maken. Je kunt het de mensheid niet aandoen om een van de dingen waar ze echt iets aan heeft, namelijk dat een procent een honderdste deel van iets is – precies een honderdste en daar is niet over te onderhandelen –, dan moet je niet opeens alle strohalmen waaraan ze hangt doorknippen.
Stuurloos raak je ervan.
We hebben alles gegeven, maar dan nog meer. Natuurlijk. Je kunt altijd ergens één bij optellen. Maar niet bij honderd procent. Daar krijg ik letterlijk stoom van uit mijn oren. Daar gaan letterlijk mijn stekels van overeind staan. Het zijn letterlijk doornen in mijn oog. Ik weet letterlijk niet meer waar ik het zoeken moet van ellende. Letterlijk ga ik door de grond.