Hij was eind vorig jaar kalm en zelfverzekerd begonnen aan de persconferentie in Berlijn. Maar op de directe vraag van een der aanwezigen schoot hij uit zijn slof. ‘Het interesseert mij ook geen zier of ú pedofiel bent!’

Edathy wordt ervan verdacht via internet foto’s en films van blote kinderen op zijn computer te hebben binnengehaald. Ruim een jaar geleden begon het Openbaar Ministerie met een onderzoek. Maar of het waar is of niet, daarover gaat het al lang niet meer. Edathy, prominent spd-parlementariër, heeft de politiek verlaten en is ondergedoken. Vanuit zijn schuilplaats in Marokko vecht hij terug. Hij beschuldigt collega’s uit de spd-fractie ervan hem over het onderzoek te hebben geïnformeerd. Als gevolg daarvan wordt hij ervan verdacht bewijsmateriaal te hebben verduisterd. Als die collega’s hem inderdaad op de hoogte brachten, zijn zij strafbaar: obstructie van een strafrechtelijk onderzoek.

Inderdaad was de top van de spd over het onderzoek ingelicht. De informatie kwam van de csu-minister van Binnenlandse Zaken. Dat had die minister niet mogen doen. Dus moest hij opstappen. Die minister was op zijn beurt ingelicht door de hoogste baas van de politie, een spd-lid. Die is inmiddels met pensioen gegaan.

Ingelicht was ook de spd-fractiewoordvoerder Binnenlandse Zaken, Michael Hartmann. Voor de parlementaire onderzoekscommissie verklaarde Edathy dat Hartmann hem nauwkeurig op de hoogte hield van de vorderingen van het onderzoek. Hartmann ontkent in alle toonaarden. Het is uitspraak tegenover uitspraak.

Een week geleden leek de balans ineens in het voordeel van Edathy door te slaan. Voor de onderzoekscommissie beweerden twee getuigen dat Hartmann en Edathy contact met elkaar hadden gehad over de procedure. Hartmanns geloofwaardigheid, toch al niet groot nadat bekend was geworden dat hij enige tijd crystal meth gebruikte, is in de knel gekomen.

Hartmann slaat terug met het verhaal dat spd-fractievoorzitter Thomas Oppermann hem persoonlijk had gevraagd zich om Edathy te bekommeren. ‘Hoe moeten we met de media omgaan wanneer Edathy zelfmoord pleegt?’ zou Oppermann aan Hartmann hebben gevraagd. ‘Volslagen absurd’, reageerde Oppermann verontwaardigd op het verhaal.

Een geschiedenis van leugen en verraad, kinderporno en drugs. Scenarioschrijvers werken nu al de opzet uit voor een tv-serie à la Borgen of, wie weet, een speelfilm met Oscar-potentie.