Elke dag proberen duizenden mensen naar het centrum te komen om hun protesten te laten horen. In het begin ging het nog op een ludieke manier, maar de strijd wordt steeds harder.
Er zijn al honderden gewonden gevallen. Toch nemen de Nederlandse kranten geen duidelijke standpunten in. Zijn zij voor de oppositie? Of zijn ze ertegen? Het is niet erg duidelijk.
Waarschijnlijk durft niemand zich aan de uitspraak te wagen dat elke avond rellen uiteindelijk tot een overwinning van de oppositie zal leiden. Want als de president werkelijk tot terreur overgaat, weet niemand hoe lang de oppositie dit kan verdragen. Er schijnen veel studenten tussen de rellers te zitten en de ervaring leert dat die het wel een tijd kunnen uithouden.
We weten echter ook dat monsterprocessen met langdurige opsluiting als gevolg, de oppositie kan ondermijnen.
Sjoemelen met verkiezingsuitslagen is natuurlijk onacceptabel, maar je kunt het daar niet vergelijken met een democratie als de onze.
Bart Rijs van de Volkskrant hoorde een mevrouw zeggen: ‘Ik wil weg morgen uit dit kutland.’ Ik wist niet dat iedereen in Belgrado gebroken Nederlands spreekt.
Leve de oppositie.