Levens die ik ken.

Korte samenvattingen.

  1. Ze zijn acht jaar geleden getrouwd. Ze waren toen beiden 25 jaar. Het was een leuk huwelijk. Zij was zwanger, hij zou een goede baan krijgen. Ze kregen een kind. Een meisje. Een jaar later baarde ze een jongen. Ze verhuisden naar een groter huis. Toen werd zij depressief. Toen werd hun kind erg ziek. De man des huizes ging vreemd. Hun zieke kind raakte gewond bij een auto-ongeluk. Man en vrouw gingen scheiden. De kinderen zijn nu ongelukkig bij hun vader, want hun moeder is opgenomen in een kliniek. Ook heeft zij kanker gekregen en moet een borst missen.

  2. Evert heeft alleen basisschool. Hij is 28. Omdat hij niks kon, werd hij taxichauffeur. Op een dag vond hij een professionele televisiecamera in zijn taxi. Hij ging ermee naar een vriend die hem vertelde dat zo’n camera 120.000 gulden kostte. Hij besloot de camera te houden. Maar hij raakte hem niet kwijt — het ding was te kostbaar. Hij besloot zelf cameraman te worden. Hij merkte dat hij zijn camera kon verhuren voor vijfhonderd gulden per dag. Met hem erbij was dat duizend. Opeens had hij in een jaar meer dan een ton verdiend. Het jaar daarop meer dan twee ton. Hij heeft nu een eigen montageset, een kleine studio en een omzet van meer dan een miljoen per jaar. Hij is getrouwd met een vrouw die arts is.

  3. Karel, onderwijzer, had een drankprobleem. Dat wisten we al een tijd. Onlangs hing hij zich op.

  4. Toos was lesbisch. Ze pleegde onlangs ook zelfmoord. We weten niet waarom.

  5. Henk stierf toen hij 54 was. «In de bloei van zijn leven.» Hartaanval. Hij had net een nieuwe vriendin. Een maand na de dood van Henk ontdekte ze dat ze zwanger van hem was. We waren daar blij om. Onlangs kreeg ze een miskraam. We weten niet goed wat we tegen haar moeten zeggen. Ze is 36.

  6. Pim en Edith. Leuke mensen. Ik ken ze al vijftien jaar. Ze zijn net zo oud als ik — achter in de veertig. Ze hadden een ideaal huwelijk. Het was altijd leuk als je er kwam. Ze hadden altijd iets te drinken, altijd iets te eten, en je voerde altijd leuke gesprekken met ze. Ze hadden beiden een enorm gevoel voor humor. En opeens zijn ze gescheiden. Pim weet eigenlijk niet waarom Edith hem niet meer wilde. Hij verslonst. Edith bloeit op — zegt ze. Als je haar vraagt waarom ze Pim niet meer wil, zegt ze: «Hij hield zich niet aan zijn afspraken en hij was te veel met zichzelf bezig.» Pim is nooit vreemdgegaan. Hij wilde wel, maar durfde niet.

  7. Eva komt uit Leeuwarden. Ze was vroeger bij de PSP. Ze is onlangs opgenomen omdat Maria tegen haar sprak. Ze zei tegen Eva dat ze niet meer mocht eten, en dat ze zichzelf moest verwonden, want ze verdiende straf.

Het gaat wel goed met Eva. Als je vraagt: «Hoe gaat het met je?» zegt ze: «Ik rook drie pakjes per dag.»

  1. Jan en Peter hebben hun internetbedrijf verkocht voor elf miljoen gulden en wonen thans in Frankrijk, waar ze voorlopig willen blijven zitten. Peter heeft voor het eerst kaas gemaakt en die op een markt in de Dordogne verkocht. Jan zwemt in zijn eigen zwembad (in de schuur) meer dan honderd baantjes per dag, «want zo hou ik mijn lekkere kont».

  2. Emmi schreef mij een brief waarin stond: «Alles wat ik in mijn leven heb gedaan is mislukt. Niets van wat ik wilde is doorgegaan.»

  3. Daarnet gehoord: na een huwelijk van 32 jaar zijn Henk en Maria van elkaar gescheiden.