Angelina Jolie

Vandaag had ik behoefte om te reageren op het stuk van Erdal Balci: ‘Angelina Jolie neemt schoonheid en hepatitis C mee naar Turkije’ (De Groene Amsterdammer, 4 oktober). Balci suggereert met dit artikel dat de Turkse politici die haar de hand hebben geschud zich terecht zorgen maken dat zij daarmee hepatitis C zouden kunnen hebben opgelopen.

Een simpele internetzoektocht (bijvoorbeeld bij het rivm) zou Balci hebben geleerd dat hepatitis C alleen via bloedcontact wordt overgedragen (onder andere besmette naalden, besmette piercings, sommig seksueel contact), maar zeker niet via handenschudden (tenzij Jolie bloed aan haar handen zou hebben gehad). Met een slotzin als ‘En als het tegenzit heeft deze grootste havik onder de ministers ook nog de “ziekte van Jolie” te pakken’, wordt een mediahype gevoed die nergens op gebaseerd is.

Van De Groene Amsterdammer verwacht ik wat meer rationaliteit en achtergrondinformatie en minder ‘hype’.

Hans Klaver, oogarts


Mes in de rug

In zijn column in De Groene Amsterdammer van 4 oktober heeft Paul Tang het in verband met de ophoging van de aow-leeftijd over ‘het mes van Emile Roemer in de rug van Agnes Jongerius’. Hij legt daarbij een wijze van redeneren aan de dag die gerust tendentieus mag worden genoemd, of, om een modeterm te gebruiken, populistisch. ‘De gestaalde kaders hebben zich’, zo schrijft Tang, ‘achter de SP-banier “65 blijft 65” opgesteld en daarmee de vakbond [sic] fnv uiteen­getrokken’.

In de eerste plaats kan Roemer de houding van die zogenaamde gestaalde kaders niet ver­weten worden. Nog belangrijker: waarom trekt de linkse stroming in de fnv met haar standpunt ‘de vakbond uiteen’, en doet de rechtse stroming dit met haar opstelling niet? Tang is het eens met de rechtse stroming, daarom.

Even verder heeft Tang het over ‘de rechtse vvd en de linkse pvda’. Dit klopt alleen als de meetlat héél kort is…

Daan Brouwer, auteur van Waarom de mensen balen van de politiek


Einde van de geschiedenis?

Had Francis Fukuyama toch gelijk met zijn Einde van de Geschiedenis? Bij het lezen van De Groene Amsterdammer bekruipt me wel dat gevoel. Het woord ‘geschiedenis’ is langzaam aan het uitsterven om plaats te maken voor het modieuze, sentimentele en kitscherige ‘historie’. Neem deze drie voorbeelden:

‘In de dertigjarige historie van het cda is een patroon zichtbaar van een partij die zich telkens weer door de macht laat verblinden.’

‘En niet alleen omdat de pvda dan voor het eerst in haar historie niet meer de grootste partij op links is.’

‘Hoe gebeurt het, dat historie omslaat in fictie?’

Alstublieft, redactie, en vooral eindredactie, breng de geschiedenis terug!

Bas Swarthoogt, Amsterdam

The Battle of Ideas

In de aanloop naar het jaarlijkse Battle of Ideas Festival in Londen op 20 en 21 oktober zijn er in Europese steden tal van debatten. Felix Meritis is op zaterdag 13 oktober het toneel voor twee debatten. De Groene Amsterdammer is mediapartner van The Battle of Ideas.

What makes us European?

Is Europa een baken van tolerantie of een muur rondom een munt? Kan Europa een gezamenlijke droom worden, of is zij slechts de rechtvaardiging van een bureaucratie? Wie beslist eigenlijk over Europa? Sprekers: Thierry Baudet (rechtsfilosoof, publicist), Joost Ramaer (redacteur De Groene Amsterdammer), Judith Sargentini (lid Europees Parlement, GroenLinks) en Bruno Waterfield (Brussel-correspondent The Daily Telegraph).

What is the value of the arts?

Is de economische impact van kunst het argument voor kunstsubsidie? Of toont de wetenschap wat de waarde van kunst is? Moeten we het volk gewoon vragen welke kunst gesubsidieerd moet? Kan schoonheid in waarde worden uitgedrukt? Sprekers: Ann Demeester (directeur De Appel), Henkjan Honing (muziekwetenschapper, UvA), Tiffany Jenkins (cultuursocioloog), Chris Keulemans (directeur Tolhuistuin) en Merlijn Twaalfhoven (componist).

Beide debatten worden gevoerd in het Engels. Meer informatie en aanmeldingen: felix.meritis.nl