donderdag 1 september, Paleis voor Schone Kunsten in Brussel

Lezing door Luc Tuymans & Miroslaw Balka

Sinds een paar jaar maakt de bekende beeldhouwer Miroslaw Balka korte en aangrijpende video’s. Balka gebruikt zijn video-opnamen als een vergaarbak van visueel en thematisch materiaal.

Medium prev 11494 img1

Hij bouwt voort op zijn plastische taal vol impliciete verwijzingen naar de geschiedenis en zijn geboorteland Polen.
Luc Tuymans geldt als een van de belangrijkste Europese schilders van zijn generatie en hij oefent een blijvende invloed uit op jonge en ontluikende kunstenaars. Hij werd geboren en opgeleid in Antwerpen, waar hij leeft en werkt. Tuymans is een erfgenaam van de rijke Noord-Europese schilderstraditie. Tegelijk is hij als kind van de jaren 1950 in zijn opvatting van het medium schatplichtig aan fotografie, televisie en film.

Luc Tuymans en Miroslaw Balka, allebei geboren in 1958, zijn al jaren goede vrienden en hun artistieke paden kruisten geregeld. In 1998 werkten ze samen aan de tweemanstentoonstelling Privacy in de Fundaçao de Serralves in Porto. In 2010 nam Balka met twee grote installaties deel aan de groepstentoonstelling The Reality of the Lowest Rank, waarvan Luc Tuymans samen met Tommy Simoens curator was.
De twee bevriende kunstenaars gaan een gesprek aan met als insteek hun gedeelde belangstelling voor herinnering en geschiedenis. Een selectie videowerken van Balka en een reeks schilderijen van Tuymans dienen daarbij als illustratiemateriaal.

(Persbericht)

Beeld: Miroslaw Balka © Sam Drake / TATE & Luc Tuymans © Yves Gervais / BOZAR