De sprekers van deze avond zijn kunsthistoricus Hans Belting (DE), die zal worden geïnterviewd door de moderator, en curator Iwona Blazwick (UK). Op de twee presentaties volgt een debat met de sprekers en het publiek, gemodereerd door Rein Wolfs , directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel. Natasha Ginwala (IN/NL), curator en criticus woonachtig in Amsterdam, zal een introductiestatement verzorgen.

De positie, functie, reikwijdte en het karakter van het (moderne en hedendaagse) kunstmuseum is in de jaren 60 en 70 op een drastische manier opnieuw gedefinieerd door de kritische praktijken van conceptuele kunstenaars. Ook de institutionele kritiek die in de jaren 80 opkwam stelde vragen die de toekomst van het museum als instelling in toenemende mate onzeker maakten. Waar hoort kunst thuis in de toekomst; nog steeds in het museum? En aan wie behoort het museum toe, gelet op publiek en context? Of is het utopische kunstinstituut een museum dat daadwerkelijk mondiaal en publiek is, zodat we niet meer kunnen spreken van een gevoel van ‘ belonging ’?

De toekomst ziet er niet altijd zonnig uit. In Nederland en andere delen van Europa staan musea en hedendaagse kunstinstellingen op het moment voor drastische bezuinigingen, die - in het meest ideale geval, als ze al niet helemaal verdwijnen - hen dwingen tot het bedenken van nieuwe institutionele strategieën en methoden. Als het museum van de toekomst er anders uit gaat zien en heel anders wordt georganiseerd, als de vier muren van de white cube worden afgebroken en musea extra muros functioneren, hoe ziet een nieuwe theorie van de kunstinstelling er dan uit? Welke institutionele, futuristische concepten hebben we nodig om dit soort veranderingen te kunnen verwerken?

Sprekers: Hans Belting & Iwona Blazwick

Georganiseerd door het Stedelijk Museum Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, de Appel arts centre, SMBA, W139 en Metropolis M

Locatie : Aula, Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk), Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam
Tijd: 20.00 - 22.30 uur
Voertaal: Engels
Tickets

De Groene Amsterdammer is mediapartner van Facing Forward en publiceerd een special op 8 maart over de toekomst van het museum.

(Persbericht)