Het werk van Inside Outside varieert van textiel-, interieur-, tot tuin- en landschapsontwerp. Het bezit daarmee het vermogen om interieur en exterieur in één project met elkaar te verbinden. In elke situatie gaat het een bijzondere relatie aan met de architectuur en de omringende omgeving; het vult het bestaande aan, maar daagt het ook uit. De Nederlandse ontwerper Petra Blaisse, oprichter van Inside Outside, geeft op donderdag 12 april een lezing in het NAi over de mentaliteit, inspiraties en motivaties die ten grondslag liggen aan projecten als het interieur- en landschapsontwerp voor de centrale bibliotheek in Seattle en gordijnontwerpen zoals die voor het Haus der Kunst in München en de Synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Na afloop van haar lezing gaat Ole Bouman met Petra Blaisse in gesprek.

Petra Blaisse
Petra Blaisse begon haar carrière in het Stedelijk Museum in Amsterdam, bij de afdeling Toegepaste Kunst. Vanaf 1987 werkte zij als freelance ontwerper en onderscheidde zich met installaties van architecturaal werk, waarin het tentoongestelde werk meer werd uitgedaagd dan weergegeven. Geleidelijk verschoof haar focus naar het gebruik van textiel, licht en afwerkingen in het interieur en het ontwerp van tuinen en landschappen. In 1991 richtte zij Inside Outside op.

De studio is actief op uiteenlopende creatieve gebieden waaronder textiel-, landschap- en tentoonstellingsontwerp. Sinds 1999 nodigt Blaisse specialisten van verschillende disciplines uit om met haar samen te werken. Op dit moment bestaat het team uit ongeveer tien mensen van verschillende nationaliteiten. Blaisse geeft regelmatig lezingen en onderwijs in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Haar werk is wereldwijd opgenomen in tal van design- en architectuurtentoonstellingen. In 2000 was een solo-tentoonstelling over het werk van Inside Outside te zien in het Storefront for Art and Architecture in Soho, New York, waarvoor grafisch ontwerper Irma Boom Blaisse’s eerste publicatie ontwierp, de catalogus Movements 25%. De eerste monografie over het werk van Petra Blaisse / Inside Outside werd gepubliceerd in 2007 door NAi Uitgevers en herdrukt door The Monacelli Press in 2009.

Waar en wanneer?
Donderdag 12 april 2012
Aanvang: 20:00 uur (zaal open 19:30 uur)
Voertaal: Engels
Locatie: Auditorium NAi (Museumpark 25, Rotterdam)
Toegang: € 5 / € 3 voor studenten / gratis voor Vrienden van het NAi
Inschrijven via www.nai.nl/inschrijven