De feestelijke avond wordt geopend door Herman Pleij, die naast jurylid van de Prijs biograaf van Anna Bijns is. Daarna zal dit jaar voor het eerst de Anna Bijns Lezing gehouden worden: de Britse auteur Rachel Cusk bijt het spits af. Cusk stelt in haar oeuvre het ‘vrouwenthema’ op een vernieuwende en provocerende manier aan de orde.

Het tijdschrift Granta verkoos haar tot een van de twintig beste jonge Britse auteurs en met haar opzienbarende romans (o.a. In het land van moeders, Arlington Park en De Bradshaw-variaties) sleepte ze verschillende literaire nominaties en prijzen en de wacht. In haar lezing daagt Cusk vrouwelijke auteurs uit om uit hun comfortzone te stappen en, waar nodig, hun vrouwelijke verworvenheden te laten vallen ten behoeve van een vrouwenliteratuur die ertoe doet.

De tweede helft van de Anna Bijns Avond zal geheel in het teken staan van de winnares en haar werk. Dit jaar zijn voor de prijs genomineerd:

Dit is van mij van Saskia de Coster (Prometheus, 2009), Weg van Minke Douwesz (Van Oorschot, 2009), Lastmens van Elke Geurts (Nieuw Amsterdam, 2010 ), De vrouw met de sleutel van Vonne van der Meer (Contact, 2011), Koetsier Herfst van Charlotte Mutsaers (De Bezige Bij, 2008) en De terugkeer van Lupe García van Carolina Trujillo (Meulenhoff, 2009). De winnares, wier naam op 13 november bekendgemaakt wordt, krijgt carte blanche om een feestelijk programma samen te stellen. Verder wordt uiteraard het juryrapport voorgedragen door juryvoorzitster Wouke van Scherrenburg en wordt de prijs uitgereikt aan de laureaat.

De presentatie van de avond is in handen van Isolde Hallensleben.

Kaarten kunt u reserveren door te e-mailen naar info@rodehoed.nl. Reserveren is wegens het beperkte aantal plaatsen noodzakelijk.