Televisie

Lieve buren en op reis met Jinek

‘Video killed the radiostar’ zongen The Buggles in 1979. ‘Internet killed the tv-star’ zou nu een tophit kunnen zijn, tenminste, voor de jeugd.

Medium tv

Die kijkt steeds minder naar de buis, ondanks de eigen habitat npo3. Dus zoekt de npo jongeren waar ze zijn: 3Lab is een site waar ‘je het hele jaar door verfrissende en experimentele video’s kunt bekijken, gemaakt door talentvolle jongeren’. Volgende week wordt een deel daarvan ook op npo3 uitgezonden.

Ik zag wat vpro-bijdragen. Twee daarvan over vluchtelingen. De ene, Bed bad brood, is gedreven door woede over steeds enghartiger overheidsbeleid. De andere, Lieve buren, door zorg over verharding van het debat en afname van bereidheid tot verwelkoming. Bbb gaat er middels satirische sketches met gestrekt been in. Lieve buren is een egodocumentaire van journaliste Maral Noshad Sharifi die in 1993 als kind in Moerkapelle belandde, na een vlucht met moeder en broertje uit Iran. Het gezin gaat naar christelijk Zuid-Holland terug om hun toenmalige buren te eren, maar ook om de casus Moerkapelle te vergelijken met die van Geldermalsen waar het gruwelijk uit de hand liep.

Bed bad brood zet de zaak meteen op scherp: groepjes asielzoekers krijgen, onder de noemer ‘welkom in Nederland’, vier dagen om in een busje, bestuurd door een migratieambtenaar, op zoek te gaan naar ‘onderdak, voedsel en enig comfort’. Lukt dat niet: EXIT. We zien een veelkleurig vijftal dat aan de onmogelijke opdracht begint. De domheid en botheid van de begeleider kent geen grens, die van afwijzende burgers, van arm tot rijk, ook niet. Het onderwerp mag dan bloedserieus zijn, ook wrange grappen moeten raak en leuk zijn. Wie verontwaardigd is over het vluchtelingenbeleid schiet weinig op met een karikatuur; wie dat niet is, verandert niet van mening door een botte en matig gespeelde bijl.

In Lieve buren prijst de moeder van de maakster de vanzelfsprekende goedheid van Bianca en Hans, die hen vanaf het begin zagen, ontvingen, hielpen en daarmee de toon zetten voor andere dorpelingen. Daarnaast zoekt de maakster in Geldermalsen Claudia op, pvv-sympathisant en bekend van fel verbaal geweld, ook in media, tegen de komst van vluchtelingen. Het net gearriveerde Syrische gezin dat in haar straat kwam wonen moet ze niet omdat de vrouw met misprijzend air langs haar huis zou zijn gelopen.

Maar in haar pantser weet de regisseur steeds meer barstjes te vinden en zelfs te veroorzaken. Claudia blijkt complexer dan de karikatuur die ze lijkt. Enerzijds volhardt ze in ‘geen vluchtelingen hier’, anderzijds blijkt ze zowaar migrantenvrienden te hebben en zelfs open te staan voor een bezoek aan de Syrische buurvrouw. Waar veel van haar ijs smelt. Ook doordat Maral niet in de aanval gaat, maar uitgaat van redelijkheid en de kracht van ontmoeting. Vreselijke vrouw, Claudia, maar met het lef Maral toe te laten en over drempels te stappen.

Op reis met Jinek

Zomergasten mag dan nog niet afgelopen zijn, als DWDD begint, start het nieuwe seizoen. Deze week dus. En in het kielzog van Matthijs zijn Jeroen Pauw én Eva Jinek terug. Die wisselen elkaar normaal gesproken af en de talkshow is sinds maandag voor Jeroen, maar Eva komt met een reportagereeks ‘De Verenigde Staten van Eva’. Vooravond verkiezingen en het land van haar jeugd, vandaar. In zes afleveringen reist ze van west- naar oostkust en behandelt de thema’s identiteit, vrijheid, rijkdom en armoede, blank en zwart en het centrum van de macht. Nog niets van gezien maar voor wie in Jinek en/of de VS is geïnteresseerd waarschijnlijk interessant.

‘De Verenigde Staten van Eva’, KRO-NCRV, donderdags vanaf 25 augustus, NPO1, 22.20 uur.


3Lab tv-week, NPO3, 22 tot en met 26 augustus vanaf 20.15 uur. Maral Noshad Sharifi, Lieve buren, donderdag 25 augustus, 21.30 uur. Jan Verdijk, Kurt Platvoet, Bed bad brood, donderdag 25 augustus, 22.05 uur

3Lab is in de eerste plaats een site van NPO3, maar het is ook de paraplu voor een groot aantal tv-uitzendingen van min of meer experimentele programma’s van jonge makers. Het NPO3-seizoen begint ook dit jaar weer met een complete 3Lab-week. Uit het grote aanbod kon ik alleen wat VPRO-onderdelen zien, maar voor wie geïnteresseerd is in programma’s door, voor en over jongeren moet er veel meer van haar/zijn gading zijn. Hier zijn ze te zien.

Bovendien vertoont 3Lab vanaf zondag 11 september alle eindexamenfilms van de Nederlandse Film- en Televisie Academie en daar zijn niet alleen goede films maar zelfs juwelen bij. NPO3.

Vanaf zondag 23 oktober is het reguliere 3Lab weer wekelijks te zien op de late zondagavond. NPO3.

Beeld: Eddie de ambtenaar zoekt naar onderdak in Bed brad brood, regie Kurt Platvoet en Jan Verdijk