De speler die historie schreef door op drie WK’s (1998, 2002 en 2010) te scoren, rekte zijn aanwezigheid op de velden zo dat hij op 42-jarige leeftijd met zijn laatste ploeg Puebla de beker kon winnen. Direct erna meldde hij dat hij kandidaat voor het burgemeesterschap van Cuernavaca zou zijn namens een kleine sociaal-democratische partij. Cuernavaca is een stad ter grootte van Amsterdam, vijftig kilometer van Mexico-Stad. Hier hebben veel welgestelde inwoners van de hoofdstad tweede huizen, maar door de enorme criminaliteit heeft de laatste jaren een uittocht plaatsgevonden. El Cuau, zoals zijn bijnaam luidt, voerde een agressieve campagne tegen corrupte politici die nauwe banden hebben met criminele organisaties. Tegen alle verwachtingen in heeft hij een ruime zege geboekt op de kandidaten van de grote partijen.

Blanco groeide op in Tepito, de meest beruchte wijk van Mexico-Stad, en spreekt graag in grove taal. ‘Nu heb ik ze echt gefuckt’, juichte hij na zijn overwinning. ‘Wij burgers hebben de politici verslagen.’ Hij werd herhaaldelijk bedreigd, maar ‘ik laat me door niemand intimideren’, twitterde hij. ‘Niet door de drugshandelaren en niet door de politici van partijen die me wilden omkopen. We gaan Cuernavaca schoonvegen, ook al kost het me mijn leven.’

Tijdens het vieren van zijn verkiezingsoverwinning werd Blanco onwel. Hij moest met spoed worden opgenomen in een ziekenhuis. Op de sociale media gonsde het onmiddellijk van de geruchten dat hij gewond was geraakt bij een aanslag. Het bleek loos alarm, de ex-voetballer was getroffen door een stevige maaginfectie.

De overwinning van Blanco was niet de meest curieuze van de Mexicaanse verkiezingen. Die werd geregistreerd in de stad Yurécuaro in de gewelddadige staat Michoacán. We kenden allang het verschijnsel van overleden personen wier naam op de kiezerslijsten staan, maar nu is er de primeur van een overleden persoon die tot burgemeester is gekozen. Enrique Hernández, leider van de burgermilities en kandidaat voor de linkse partij Morena, werd aan het slot van een campagnebijeenkomst op 14 mei doodgeschoten. Niettemin haalde hij zondag de meeste stemmen. Zijn plaats zal worden ingenomen door de nummer twee van de lijst.