Berlijn - Drie op de vier Duitsers is bezorgd over de opkomst van de islam, blijkt uit de ene enquête, een andere wijst uit dat slechts een kleine meerderheid van de Berlijners tegen een minarettenverbod is. Maar belangrijker voor het Duitse islamdebat kan wel eens een derde nieuwtje zijn.

Thilo Sarrazin pleitte er afgelopen weekeinde in een debat voor om na de leraren nu ook leerlingen te verbieden hoofddoekjes te dragen op school. Thilo wie? Sarrazin (64) is politicus voor de sociaal-democratische SPD, voormalig senator voor financiën in Berlijn en tegenwoordig lid van het bestuur van de Duitse centrale bank. Maar hij is bovenal de man die met zijn provocerende uitspraken al maanden het Duitse integratiedebat beheerst.

Steen des aanstoots was een interview enkele maanden geleden met Lettre International. Daarin laat Sarrazin zijn licht schijnen op verleden en toekomst van Berlijn. Hij droomt van een Berlijn als ‘stad van de elite’ in plaats van ‘uitkeringshoofdstad’. Het probleem van het regeringscentrum met zijn werkloosheidspercentage van twintig is volgens Sarrazin dat de vruchtbaarste Berlijners tegelijkertijd de minst productieve zijn. Kinderen van Vietnamese, Oost-Europese en Russische nieuwelingen doen het goed in de Duitse maatschappij, vertelt Sarrazin. Anders ligt het bij Turken en Arabieren. Zij willen niet integreren, tot ergernis van de oud-stadsbestuurder: ‘Ik hoef niemand te respecteren die van de staat leeft, deze staat afwijst, zich niet fatsoenlijk bekommert om de opleiding van zijn kinderen en die voortdurend nieuwe kleine hoofddoekmeisjes produceert.’

Eerder jaagde Sarrazin arm Berlijn tegen zich in het harnas door uitkeringsontvangers voor te rekenen hoe zij voor vier euro per dag prima konden eten. Maar de beroering is nu veel groter. Waarom? Anders dan de weinig succesvolle Duitse rechtspopulisten behoort Sarrazin tot de nog altijd invloedrijke, liberale elite. Hij kreeg dan ook bijval van prominenten als filosoof Peter Sloterdijk en de gezaghebbende oud-kanzelier Helmut Schmidt. Krijgt Duitsland dan eindelijk te maken met Hollandse toestanden? Als het aan Sarrazin ligt wel. Hij pleitte er ook afgelopen weekeinde weer voor alleen hoogopgeleide migranten toe te laten, nieuwkomers een uitkering te weigeren en het integratiebeleid fors aan te scherpen. Wat dat laatste betreft prijst hij Nederland. Volgt Duitsland ons niet, dan ziet Sarrazin de toekomst somber in. ‘De Turken veroveren Duitsland precies zoals de Kosovaren Kosovo hebben veroverd: door een hoger geboortecijfer’, aldus Sarrazin in het interview. Wat volgens hem niet racistisch bedoeld is; hij zou er geen enkel probleem mee hebben als het ging om ‘Oost-Europese joden met een IQ dat vijftien procent hoger ligt dan dat van de Duitse bevolking’.