«Bosboom for president!» kopte De Groene Amsterdammer twee weken geleden nog. In het artikel werd melding gemaakt van de nieuw gevormde Verenigde Senioren Partij (VSP) — een samenraapsel van de vroegere, immer met elkaar op voet van oorlog verkerende ouderenpartijen als Unie55+, AOV en Senioren 2000 — en de vurige wens van die partij om met voormalig Vara-coryfee en Kieskeurig-anchorman Wim Bosboom de verkiezingen in te gaan. Volgens VSP-secretaris jonkheer Ron Meyer zag iedereen hem zitten. Alleen Bosboom zelf wist het nog niet zeker. «Het staat nog lang niet vast», vertrouwde hij De Groene toe. «Er wordt weer veel te veel gekletst. Ik weet niet of ik wel met alle geweld de politiek in wil. Dat heeft te maken met mijn partij en mijn gezondheid.» Vorige week dinsdag stierf Wim Bosboom (73) onverwacht.

De vrijdag voor zijn sterven was de secretaris nog bij Bosboom langs geweest, om hem definitief tot het lijsttrekkerschap te vermurwen. Meyer: «Wim zei tegen mij dat hij toch had besloten het leiderschap te aanvaarden. Hij zei dat hij klaar was voor de Kamer.» De bezwaren die Bosboom tegenover De Groene nog had geuit, waren er volgens Meyer niet meer. «Het is logisch dat hij in de pers wat voorzichtiger was.» Heel geestdriftig zou Bosboom over de partij gesproken hebben. Meyer: «Hij zei: ‹Wat gaan we doen, Ron?› En spuide allerlei ideeën over de manier waarop we campagne zouden gaan voeren.» Zondag wilde Meyer zijn aanvoerder in spe over de telefoon iets van partijtechnische aard meedelen. «Dorle, zijn vrouw, nam op. ‹Wim is niet aanspreekbaar›, zei ze.» Dinsdagochtend probeerde Meyer het nogmaals. «‹Het is helemaal mis, ik bel je zo terug›, zei Dorle. Ze belde toen het gebeurd was. Ik was helemaal over mijn toeren. Er waren wel eerder twijfels over zijn gezondheid. Maar toen hadden de dokters hem gezegd dat hij nog wel zes maanden zou hebben.»

Het overlijden van Bosboom heeft de VSP in een crisis gestort. Meyer: «We hadden hier natuurlijk niet op gerekend. Ineens hebben we geen lijsttrekker meer. Waar halen we een zo bekende figuur als Wim Bosboom vandaan?» Bij de selectiecommissie zijn 28 kandidaten aangemeld. Onder hen bevindt zich volgens Meyer niet dé verlosser. Types als Theo van Mullekom — Helmonds gemeenteraadslid namens de Onafhankelijke Seniorenpartij en in zuidelijker regionen vanwege zijn schlagerscapaciteiten en een vroegere nering ook wel «de zingende kapper» genoemd — moeten het volgens Meyer niet worden. «Van Mullekom is een fijne vent, maar een deskundige generalist is hij niet.» De secretaris klinkt aan de telefoon wanhopig. «Heb jij een idee van iemand die goed is? Doe alsjeblieft een oproep voor ons.» Tot 12 december, wanneer de kandidaten aan de ledenvergadering worden gepresenteerd, heeft iedere landelijke faam genietende coryfee met geriatrische ambities de tijd om zich aan te melden.

Op de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk te Vreeland sprak Meyer afgelopen zaterdag enkele gepaste woorden. «Wim! Als er iets bestaat waardoor je de gelegenheid krijgt om nu gade te slaan wat er hier gebeurt, dan zou je reageren op de manier waarop je zo vaak op onze vergaderingen reageerde: ‹Beste mensen, wil je ooit de aandacht krijgen van de pers, radio en televisie, dan moet je zorgen voor iets spectaculairs.› (…) Dat jij nu zelf voor deze publiciteit zorgt, is verschrikkelijk en eigenlijk onvoorstelbaar voor ons.» Meyer kondigde aan dat als de VSP ondanks dit malheur toch in de Kamer komt een werkstichting naar Bosboom vernoemd zal worden.