Hun voorstellingen zijn ongepolijst, prettig gestoord en sexy, en onderscheiden zich wat mij betreft vooral door de fenomenale dansers die briljante techniek moeiteloos combineren met theatraal vuurwerk. Ze vreten het podium (en het publiek) met huid en haar. Hun nieuwe voorstelling NakedLunch,waarin de gelederen van de club worden versterkt door acteurs, zangers en percussionisten van Slagwerk Den Haag, staat dit najaar in de theaters en is wat mij betreft een must.

Wie een wat kalmere, meer intieme voorstelling zoekt kan daarvoor naar Still Lifevan Nicole Beutler. Deze maker is afkomstig uit de hoek van de conceptuele dans, een genre dat nogal snel als elitair of ondoorgrondelijk wordt afgedaan. Beutler bewijst dat dit onterecht is. Of zij nu werkt met professionele dansers, oud-ballerina’s of line dancers (u weet, met die cowboypakken); haar voorstellingen zijn altijd sterk, poëtisch en intelligent. Ook voor wie niet zo vaak naar het theater gaat. Voor haar duet Still Life gaat ze op onderzoek uit naar vormen van fysiek en emotioneel verbinden tussen twee dansers. Met behulp van elementen uit onder andere historische hofdansen en ballroomdans probeert ze verschillende lagen van intermenselijke communicatie bloot te leggen: afstand versus intimiteit, leiden en volgen, paringsritueel.

Tegenover het duet staat de kracht van de groepsdans, en bij Het Nationale Ballet (meer dan tachtig man sterk) weten ze dat als geen ander. In Corpszetten Hans van Manen en choreografenduo Emio Greco en Pieter C. Scholten het corps de ballet daarom in de schijnwerpers. Greco en Scholten werken voor het eerst met Het Nationale Ballet, en ik ben zeer benieuwd. Want hoewel hun hedendaagse dans niet direct als klassiek ballet te boek staat, putten zij wel degelijk uit de klassieke techniek. Als de chemie tussen hen en de dansers goed is kunnen daar wel eens heel mooie dingen gaan gebeuren. Les Sylphides, het eerste niet-verhalende ballet uit de dansgeschiedenis en al meer dan honderd jaar een vehikel voor elk zichzelf respecterend corps de ballet, completeert dit bijzondere programma.


Kijk voor speeldata op clubguyandroni.nl (Naked Lunch), nbprojects.nl (Still Life) en het-ballet.nl (Corps)