Zoals de Rotterdamse econoom Arjo Klamer, die het lumineuze idee had om de ‘linkse’ en de ‘rechtse’ kritiek op Europa te verenigen in één manifest, ondertekend door mensen van GroenLinks tot de VVD. Eind april werden de initiatiefnemers - naast Klamer waren dat de juriste/publiciste Dorien Pessers en de jurist/VVD-lid Anton van Schijndel - het eens over een tekst, en gingen ze op zoek naar belangrijke mensen om het manifest te ondertekenen. Maar de kennissenkring van Klamer vond het document veel te nationalistisch, zeg maar Bolkestein-minded, en sloeg aan het herschrijven. Dat zag Van Schijndel niet zitten. Hij publiceerde afgelopen vrijdag, zònder Klamer en Pessers, de oorspronkelijke tekst. Een komisch document, met veel zinnen in de trant van ‘sommigen van ons vinden dit, maar anderen van ons vinden iets anders’.
Ondertussen is een andere groep, de ‘initiatiefgroep Europa-referendum’, bezig met het verzamelen van klinkende namen onder een oproep voor een referendum. De tekst wordt eind mei gepubliceerd. De ondertekenaars zijn van een wat linksere signatuur dan de club van Van Schijndel. Ook deze referendumoproep is enigszins hybride, omdat de opstellers niet gewoon zelf boos zijn, maar bang zijn dat door de slechte besluitvorming over Europa ‘de kloof tussen politiek en samenleving zich verdiept’, wat ‘voeding kan geven aan nationalistisch sentiment’. Oftewel: wij, de elite, begrijpen het allemaal wel, maar het gewone volk dreigt nationalistisch te worden als u niet snel een referendum houdt!
Onderwerp van het referendum wordt, als het aan de initiatiefgroep ligt, het nieuwe Europese verdrag. Men vond het onrealistisch om ook over de Emu een referendum te eisen, omdat het Nederlandse parlement daar jaren geleden al mee akkoord gegaan is.
Wie zich belangrijk genoeg acht en voor een referendum over Europa is: bel het Instituut voor Publiek en Politiek, dat de actie coördineert, tel. 020-5217600.
De Socialistische partij, die een referendum wil over de vraag of Nederland ‘nog meer bevoegdheden moet overdragen aan Europa’ èn over de toetreding van Nederland tot de Emu, heeft volgens eigen zeggen inmiddels een kleine 30.000 handtekeningen binnen. ‘Met bloed zweet en tranen’, aldus de woordvoerder, ‘want Europa is een heel wat lastiger onderwerp dan de thuiszorg of huurverhoging.’