Televisie - Politicologica

Links ongemak

wnl (Wij Nederland) is in 2009 opgericht door toenmalig Telegraaf-hoofdredacteur Jules Paradijs om, excuseer, ‘de stem van de ruggengraat’ te laten horen. Ik ken ze van flarden Goedemorgen Nederland, in afwachting van het journaal. De presentatrices dragen in elk geval de hoogste naaldhakken van Hilversum. Ze maken school, want zelfs Annechien Steenhuizen van het NOS Journaal, die het steltlopen aanvankelijk verdomde, is om. Maar zwijgen we over dat bespottelijke, afleidende geloop in de decors van Marcel Gelauff. Spreken we liever onze verbazing uit over het feit dat ze daar de Spijkenisse-start van Geerts campagne coveren als Het Grote Gebeuren; en dat de nos-presentatoren hun ochtendjournaal soms afsluiten met ‘terug naar Goedemorgen met Roos en Vivienne’.

Dezelfde Geert trok me voor het eerst naar WNL op zondag. Hij gaf een exclusief interview aan sterjournalist Rick Nieman. Het was bar en boos dankzij GW, maar ook het aandeel van de interviewer viel niet op door scherpte. Wat contrasteerde met de felle manier waarop hij zondag Asscher aanpakte vanwege diens kritiek op Rutte. Asscher kon het aan. Hij zal meer moeite hebben gehad met Politicologica, vierluik waarin wordt onderzocht ‘hoe politieke partijen spinnen, framen en omgaan met blunders, kritiek en imagoproblemen’. De pvda was als eerste aan de beurt. Ik vond het tot nu het spannendste programma rond de verkiezingen. Het frame waarmee de pvda worstelt is ‘Partij van de Allochtonen’. Zwaargewichten van binnen en buiten de partij (Bos, Rottenberg, Oudkerk, Hirsi Ali, Koopmans) lieten zich uit over de complexe relatie tussen de partij en een allochtone achterban die sociaal-economisch tot de doelgroep behoort, welks stemmen meer dan welkom zijn, maar die veel culturele en sociaal-democratische waarden niet deelt. Een spagaat die onder meer leidde tot Kamerlidmaatschap van Kuzu en Öztürk, uitmondend in DENK.

De uitzending was opgebouwd uit interviews, maar gaf ook een rijk geïllustreerd historisch overzicht van achtergronden en ontwikkeling van massamigratie. We zagen de maatschappelijke problemen die die meebracht, de houding daartegenover van de Partij en de opkomst van Fortuyn. Zelfkritiek overheerste. Niet genoemd werd het optreden van Marcel van Dam in Het Lagerhuis tegenover Fortuyn (‘U bent een minderwaardig mens’), maar wel beschreef Oudkerk hoe hij in debat met dezelfde tegenstander opdracht kreeg het in alles met hem oneens te zijn, ook waar hij dat niet was. Rottenberg bekende dat hij uit zijn documentaire over de Akbarstraat wegliet dat ouders van kinderen op de openbare school allerbelazerdst tot geen woord Nederlands spraken, om de school niet te schaden. Kleine voorbeelden, maar tekenend voor links ongemak.

Pijnlijk ook dat de partij gewaarschuwd was voor achtergrond en sympathieën van Kuzu en Öztürk binnen Turkse religie en politiek (de conservatief-islamitische Suleymanci-beweging respectievelijk de ultranationalistische mhp). Al bleef de bron van die informatie anoniem. Nu ligt hun loyaliteit bij Erdogans akp, hoezeer ze dat ook omzeilen. Benieuwd naar volgende Politicologica’s.

Eindredactie Marc Josten, Politicologica, Human, donderdags, NPO 2, 22.55 uur