Rome – Hij is al bijna dertig jaar razend populair, de Italiaanse rapper Jovanotti, die eigenlijk Lorenzo Cherubini heet. En dat is knap, als je al bijna 53 bent, dus eigenlijk ver voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum om nog met een omgekeerd petje op je hoofd, afzakkende slobberbroeken en grote lichtgevende sneakers over het podium te bouncen. Maar hij komt ermee weg, omdat hij sympathiek is, mooie liedjes maakt en slogans verzint waar Italiaans links jaren op heeft geteerd, zoals zijn megahit Ombelico del mondo, de ‘Navel van de wereld’.

Het moet Jovanotti dus zeker koud op het dak vallen dat juist hij, de darling van links, de politiek correcte rapper, door twee beroemdheden uit eigen kamp behoorlijk hard op de vingers wordt getikt. Zowel Reinhold Messner (74), de eerste bergbeklimmer ter wereld die alle veertien ‘Achtduizenders’ heeft beklommen, als Paolo Cognetti (41), de schrijver van De acht bergen, vraagt Jovanotti/Lorenzo Cherubini om af te zien van zijn onzalige plan deze zomer een concert te houden op de Plan de Corones, of Kronplatz in het Duits. Deze hoogvlakte in de Dolomieten op 2275 hoogte zal op 24 augustus worden bestormd door minstens twintigduizend Jovanotti-fans die graag 69 euro betalen om hun held tussen de toppen van de Dolomieten te zien rondspringen.

‘De bergen zijn bedoeld voor stilte, niet voor lawaai’, vindt Messner, die op de Kronplatz een elegant bergklimmuseumpje heeft geopend. En ook Cognetti, vorig jaar de winnaar van de belangrijkste literaire prijs van Italië, de Premio Strega, en internationaal een groot succes met zijn ‘Acht bergen’, smeekt Jovanotti om het niet te doen. Hij heeft nog de beleefdheid om erbij te zeggen dat hij ‘een bewonderaar is van Jovanotti’, de oermens uit de bergen Messner houdt het bij een onnodig onbeleefd ‘ik ken zijn muziek niet’.

Dit is al de tweede etappe van de ‘Jova Beach Party 2019’ die onder vuur ligt. Eerder wisten natuurbeschermers uit Ladispoli, een vrij lelijk, dichtbebouwd strand ten noorden van Rome, zijn strandconcert daar te blokkeren vanwege het broedgebied van de strandplevier, een klein waadvogeltje dat daar tegen uitsterving vecht. ‘Natuurlijk is het niet mijn bedoeling om kleine vogeltjes dwars te zitten’, haalde de verbouwereerde Jovanotti direct bakzeil. Hij bedoelt het allemaal zo goed. Alleen neemt zijn mens- en natuurlievende boodschap nogal veel ruimte en stilte in beslag.