
Het zijn de jaren vijftig, niet het echte tijdperk, maar het filmtijdperk waarin sculpturen van mensen met strak gemodelleerd haar en lippen gemaakt om te kussen de onaantastbare schoonheid van het beeld accentueren.
Wie naar deze film gaat kan beter vergeten dat er ooit zoiets als de vernieuwing van de nouvelle vague in de jaren zestig was, of dat regisseurs als Douglas Sirk het melodrama op zijn kop zetten en dat Europese immigranten als Fritz Lang en Edgar G. Ulmer het liefdesverhaal nog zelfs voor het naoorlogse optimisme hadden opgeblazen met films over fatale vrouwen en zware jongens die hunkeren naar veel geld en een beetje liefde.
Brooklyn zet alles wat radicaal was en is op z’n kop en tovert vervolgens een vrijblijvend sprookje te voorschijn. Hierin verruilt Eilis Lacey (Saoirse Ronan), een aantrekkelijke jonge vrouw, haar geboortedorp ergens in het zuiden van Ierland voor een nieuw bestaan in Brooklyn, New York. Eilis is ambitieus, maar de grote-mensenwereld is angstaanjagend, ook al worden haar overtocht en verblijf in de nieuwe wereld geregeld door de katholieke kerk. Ze heeft een baantje als verkoopster in een warenhuis, en ze beeft als een rietje wanneer een klant een vraag stelt. Hierin zit weinig spanning: we kijken door haar gekunstelde onzekerheid heen, we zien dat perfecte haar en die volle, rode lippen. Ze is nauwelijks een personage van vlees en bloed, ze is actrice.
Natuurlijk wordt ze verliefd op een Brooklyn-jongen, een prachtige jongeman van Italiaanse komaf, Tony (Emory Cohen), die uiteraard loodgieter van beroep is. Vanzelfsprekend woont hij bij zijn familie, en wanneer Eilis op bezoek komt kun je er donder op zeggen dat er gedoe is over hoe spaghetti te eten en dat een jonger broertje aan tafel brutale grappen zit te maken.
De seks met Tony is even zoet als het dilemma waarin Eilis vervolgens belandt wanneer ze wegens de dood van haar zus terug moet naar Ierland. Geconfronteerd met hetzelfde verleden dat ze zo graag achter zich wilde laten in haar coming of age story merkt ze dat ze aanzienlijk minder walgt van de achterlijkheid van de plaatselijke jongens. Sterker, ze wordt een heel klein beetje verliefd op een van hen, Jim (Domhnall Gleeson). Wat te doen, wordt het Tony of Jim?
Brooklyn doet de klassieke romantische Hollywoodfilm van de jaren vijftig herleven: dat beeld van prachtige mensen die worstelen met dilemma’s die in de verste verte niet echt aanvoelen, die nét scherp genoeg zijn om de illusie te scheppen dat ze uit het leven gegrepen zijn, maar die vervolgens alle urgentie en authenticiteit missen. Uiteindelijk draait alles om hunkering: waren wij maar zo mooi en hartstochtelijk als Tony en Jim en Eilis. Maar dat maakt het drama van het leven nep: als je haar maar goed zit, als je pantalonplooien maar strak zijn.
Te zien vanaf 17 maart
Beeld: Saoirse Ronan als Eilis Lacey in Brooklyn (FOX SEARCHLIGHT PICTURE)