Mannen zullen in de toekomst niet langer nodig zijn om het menselijk geslacht in leven te houden. Deze boodschap brengt New York Times-columniste Maureen Dowd in haar nieuwe boek met de retorische titel Zijn mannen nodig? Eerder schreef ze de bestseller Bushworld, waarin ze de situatie in Amerika beschreef onder de presidenten vader en zoon Bush, en dat was niet zo aardig voor de betreffende mannen. In dit boek gaat Dowd een stap verder. Haar stelling is dat de tweede feministische golf, die zich voordeed in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, uiteindelijk weinig of niets heeft opgebracht. Tal van glansrijke feministische triomfen hadden volgens haar, achteraf gezien, zelfs een averechtse werking. Meer nog dan haar ophef makende stelling dat mannen in de toekomst niet langer nodig zullen zijn – want dat zal nog vele duizenden jaren duren – valt ze hiermee de zelfgenoegzaamheid en het gebrek aan rechtlijnigheid aan van de feministische beweging.

Het mannelijke Y-chromosoom wordt volgens wetenschappers met uitsterven bedreigd, terwijl het vrouwelijke X-chromosoom aan kracht toeneemt. Binnen 125.000 jaar zullen zowat alle mannen steriel zijn. Dat betekent volgens Dowd echter niet dat vrouwen het stilaan voor het zeggen krijgen. Integendeel, vrouwen gedragen zich steeds meer onderdanig en willen koste wat het kost ‘scoren’ bij mannen, een trend waarop ook schrijfster Naema Tahir in haar voorwoord wijst. Tal van vrouwen zijn sinds de jaren zestig en zeventig met een eigen carrière begonnen, maar uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van hen kinderloos blijft. Vrouwen willen niet zozeer (uiterlijke) gelijkheid met de man, maar aantrekkelijk zijn voor mannen op alle vlakken, met name het seksuele.

‘Het feminisme heeft een nanoseconde geduurd, maar de reactie erop duurt al veertig jaar’, aldus Dowd. In tal van sectoren komen vrouwen nog steeds niet aan de bak. Zowel in het Westen als in het Oosten zijn vrouwen de afgelopen decennia teruggevallen op ‘listig courtisanegedrag’, aldus Dowd. In de VS wordt jaarlijks 8,4 miljard dollar gespendeerd aan cosmetische ingrepen. ‘Vrouwen laten zich gewillig net zo lang oprekken en opvullen tot hun extreme proporties de mannelijke begeerte bevredigen.’ Elke vrouw wil eruitzien als de vrouwen in Desperate Housewives, wat Dowd doet concluderen dat het feminisme is overwonnen door het narcisme. Ondertussen floreert de farmaceutische industrie dankzij de massale inname van middelen tegen pijn, onrust, depressies en slapeloosheid.

Of vrouwen nu nog mannen nodig hebben is na lezing van dit boek niet zo duidelijk. Aan de hand van Dowds essays zou je denken van wel. Op een grappige, ironische en vaak sarcastische manier fileert ze het gedrag van bekende Amerikanen die hun pik niet onder controle kunnen houden, maar ook van vrouwen die bereid zijn om liters vet weg te laten zuigen om de aandacht van de hengsten vast te houden. Maar geen nood, aldus de auteur: als vrouwen allemaal hetzelfde gezicht of lichaam hebben, zullen mannen misschien een voorkeur ontwikkelen voor meiden met lachrimpeltjes en zwembandjes.